Tilahun Regassa wint marathon Eindhoven, geen nieuw parcoursrecord: 'Niet alles klopte'

12 oktober 2014 om 13:40 • Aangepast 21 november 2020 om 22:08
nl
Een jojo-marathon. Zo werd de marathon in Eindhoven dit jaar betiteld. Het looptempo wisselde regelmatig, maar een toptijd zat er niet in. Uiteindelijk werd de marathon gewonnen door de Ethiopiër Tilahun Regassa. Hij kwam na twee uur, zes minuten en 21 seconden over de finish.
Profielfoto van
Geschreven door

Dickson Chumba zette in 2012 de snelste tijd ooit neer tijdens de marathon van Eindhoven. Hij kwam toen na twee uur, vijf minuten en 46 seconden over de finish. Dat record blijft dus staan. Dat een aanval op het wereldrecord dat kort geleden in Berlijn werd gelopen er niet inzat, bleek al vroeg in de wedstrijd. Daarvoor lag het tempo te laag.
'Misschien een andere voorbereiding?'Leonard Komon ging als grote publiekstrekker van start. De Keniaan debuteerde in Eindhoven op de marathon, maar hij heeft wel wereldrecords op de tien en vijftien kilometer op zijn naam. Toch moest hij na een uur en een kwartier de kopgroep laten gaan.
"Atletiekliefhebbers keken erg uit naar de deelname van Komon. Er werd veel van hem verwacht, maar die wereldrecords garanderen natuurlijk niet je ook een goede marathonloper bent", legt Omroep Brabant-analist - en ex-atleet - Greg van Hest uit. "Misschien moet Komon de volgende keer een andere voorbereiding doen. Het kan ook zijn dat hij nog in het marathonlopen moet groeien."

Wachten op privacy instellingen...

'Niet alles klopte'De Ethiopiër Tilahun Regassa en de Kenianen Jonathan Maiyo en Richard Sigei gingen er vervolgens met twee hazen vandoor. Ze versnelden hun tempo, waardoor de tussentijden in een keer versprongen naar een eindtijd richting de twee uur en 5,5 minuut. "Maar er waren te veel tempowisselingen voor een tijd rond de twee uur en vier minuten", signaleerde Omroep Brabant-analist Greg van Hest. "Het werk van de hazen was ook niet strak."
Twintig minuten voor tijd besloot Regassa opnieuw te versnellen en de andere koplopers hadden daar geen antwoord op. "Ik ben erg blij", vertelde de winnaar van de marathon bij de finish. "Ik had namelijk een blessure. En ik vond het toch een lastig parcours." Racedirector Peer Pulles was minder tevreden. Hij noemde de eindtijd 'toch een klein beetje teleurstellend'. "Voor een tijd van twee uur en vier minuten moet alles kloppen en vandaag klopte niet alles."
Jonathan Maiyo uit Kenia finishte de marathon als tweede, op 26 seconden van Regassa. De derde plaats was voor Maiyo's landgenoot Alfers Lagat in een tijd van twee uur, zeven minuten en elf seconden.
GekkenwerkIwan Kamminga schreef in Eindhoven het WK voor militairen op zijn naam. "Niet glorieus, maar ik ben wel tevreden. Ik ben snel weggegaan, op een tijd van twee uur en 22 minuten. Het is twee uur en 24 seconden geworden. Ik heb lekker gelopen en me niet over de kop gelopen."

Wachten op privacy instellingen...

Eindhovenaar Harm Sengers kwam na twee uur en 26 minuten over de finish. Vijf weken geleden leek een blessure zijn deelname aan 'zijn' marathon te verpesten, maar hij stond er toch. En dat met een prima tijd. "Ik snap het niet", lachte Sengers bij de finish. "Ik heb op het randje getraind. Het was gekkenwerk. Ik ben ook veel te hard gestart. Maar ik loop zo hard omdat dit Eindhoven is. Dat gebeurt als je zo aangemoedigd wordt."
De Poolse Iwona Lewandowska schreef de vrouwenwedstrijd op haar naam. Zij finishte in een tijd van twee uur, 28 minuten en 32 seconden. De Eindhovense Kim Dillen - die net als Sengers met het startnummer 040 liep - kwam na twee uur, 36 minuten en 35 seconden over de streep. "Het ging zó makkelijk", straalde ze na afloop. "Ik had een superhaas, die hield het tempo strak. Het was echt fantastisch. Het is supergaaf om hier te lopen."

Wachten op privacy instellingen...

RecordDe Eindhovense marathon trok dit jaar een recordaantal deelnemers. Meer dan 19.500 mensen schreven zich in voor een van de loopwedstrijden.
De oudste deelnemer was de 84-jarige Piet Pennings. Hij deed mee aan de CityRun en werd bij de finish feestelijk binnengehaald door vrienden en bekenden.

Wachten op privacy instellingen...

Alle foto's van de Marathon Eindhoven zijn hier terug te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.