Video

Politie kijkt met nieuwe techniek Live View direct mee bij overvallen in Tilburg

13 oktober 2014 om 09:00
nl
De politie hoopt met nieuwe beveiligingstechnieken het aantal overvallen terug te dringen. ICT-specialisten van het korps Brabant-West Zeeland ontwikkelden daarvoor Live View: een techniek waarbij bewakingsbeelden van een winkel of café direct kunnen worden doorgezet naar de meldkamer van de politie.
Geschreven door

Zo kunnen agenten beter inschatten wat ze op een plaats delict gaan aantreffen. De techniek wordt op dit moment getest door 26 ondernemers in Tilburg. De provincie en gemeente hebben daarvoor subsidie gegeven.
Live meekijken met overvalCafé Joris op het Piusplein beschikt sinds twee weken over vier bewakingscamera's in zijn zaak en op het terras. Bij een overval of calamiteit drukt een medewerker op de overvalknop. Een particulier beveiligingsbedrijf kan dan live meekijken met de bewakingsbeelden. Moet de politie eraan te pas komen? Dan zet het bedrijf de beelden door naar de meldkamer.
Volgens politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer brengt het live meekijken via Live View veel voordelen. "Dan zien we bijvoorbeeld of er gewonden zijn in de zaak en of de ambulance moet worden gewaarschuwd. We zien of er wapens zijn zodat wij voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Maar het belangrijkste: we hebben ook meteen een goed signalement van de dader."
Personeel voelt zich veiliger"Je weet dat je niet meer alleen staat in de zaak, als een groep met fout volk binnenkomt. Ik kan op die overvalknop duwen en dan wordt er meegekeken. Alle alarmbellen gaan dan af", zegt café-eigenaar Joris van Riel.
Toch is het niet zo dat de politie zomaar kan inbreken op de beveiligingsbeelden. "Alleen als de ondernemer dat wil en het beveiligingsbedrijf daar aanleiding voor ziet", aldus Jeroen Steenmeijer van de politie.
Op heterdaad aanhoudenLive View wordt nu getest in Tilburg. Het is de bedoeling dat later ook andere plaatsen aanhaken. "We hopen in de toekomst dat we de beelden direct door kunnen zetten naar agenten op straat. Dat ze onderweg al zien hoe de dader eruit ziet en we deze nog kunnen oppakken, voordat hij gevlucht is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.