Video

Fraudeprof Diederik Stapel is (weer) aan het jokken en manipuleren geslagen

12 oktober 2014 om 21:19 • Aangepast 24 april 2020 om 18:28
nl
Beheerders van het Amerikaanse wetenschappelijke blog Retraction Watch hebben Diederik Stapel aan de digitale schandpaal genageld. Op de website heeft Stapel onder de schuilnaam Paul gereageerd op berichten over zijn inmiddels alweer afgelopen carrière als docent bij Fontys. Hij zou dat hebben gedaan om zo zijn naam te zuiveren en de vele negatieve reacties te pareren. Stapel laat in een reactie aan Omroep Brabant weten dat de beschuldiging waar is en dat het 'een niet slimme wanhoopsdaad was'.
Geschreven door

Retraction Watch is een Amerikaanse website die onderzoekt waarom wetenschappelijke publicaties (soms) worden ingetrokken. Aan Stapel hadden ze de afgelopen jaren dan ook de handen vol.
De Omroep Brabant-primeur dat Stapel bij Fontys aan de slag was gegaan als docent sociale filosofie zorgde ook op de Amerikaanse website voor veel negatieve reacties. In een poging om die negatieve reacties te pareren en het beeld over zichzelf positiever bij te stellen, ging ook Stapel zelf aan de slag als reageerder. Onder twee schuilnamen deed hij mee aan discussies over zichzelf. Paul was daarbij één van de gebruikte pseudoniemen.
Diederik was Paul De beheerders van het onderzoeksblog, onder wie Ivan Oransky; vooraanstaand onderzoeker aan de New York University School of Medicine en Vice President van MedPageToday, roken onraad.
Na eerst ontkend te hebben dat hij het zelf was, die onder een andere naam meedeed aan de discussie, besloot Stapel schoon schip te maken.
Op de Amerikaanse website en in twee e-mails aan Omroep Brabant bekent Stapel schuld en betuigt spijt. Ook Universiteitsblad Univers bracht het nieuws.
Stapel reageert "Ik besloot (als grap, niet slim achteraf) met de discussie mee te doen, ook met een pseudoniem. In mijn rol als pseudoniem riep ik mensen op om, als ze vragen voor Diederik Stapel hebben, 'hem' gewoon een e-mail te sturen en/of zijn website te bezoeken. Het is makkelijk om over iemand te praten, maar het is wellicht interessanter om met iemand in gesprek te gaan."
Verder schrijft Stapel dat de website wist wie achter het pseudoniem zat. "Maar ze vonden dat ik geen schuilnaam mocht gebruiken in deze discussie."
Het was pure wanhoop Stapel erkent opnieuw in de fout te zijn gegaan maar is ook strijdvaardig. "Ik geloof dat ik het recht heb om mezelf te verdedigen tegen geschreeuw en geschop. Op een gegeven moment (na ruim drie jaar) is het genoeg. In het vervolg zal ik dat altijd onder mijn eigen naam doen, ook op websites waar veel andere mensen pseudoniemen gebruiken. Zie het als een daad van pure wanhoop, niet slim zak!, maar wel uit het diepst van mijn hart. Ik heb mijn les weer geleerd."
Ondanks zijn persoonlijke schriftelijke reactie, wil hij niet voor de Omroep Brabant-camera verschijnen. "Ik ben na alle gebeurtenissen van afgelopen week op dit moment niet echt goed in de positie om op camera te verschijnen."
Open kaart Verder schrijft hij dat hij open kaart wil spelen over deze affaire. "Ik moet me op andere zaken richten. Ik ben vorige week bij jou op camera geweest. Je mag deze mailwisseling wel integraal op de Omroep Brabant website zetten en dan natuurlijk met alles erop en eraan. Geen selectie, gewoon het hele verhaal met deze tekst erbij. Totale openheid, dat lijkt me het beste. Zeker wat dit thema betreft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.