Weer lezing omstreden sjeik in Eindhoven afgelast: Al-Kalbany niet naar moskee Al-Fourqaan

EINDHOVEN - Ook de lezing van de omstreden sjeik Adil al-Kalbany uit Saoedi-Arabië in Eindhoven gaat niet door. Dat heeft moskee Al-Fourqaan donderdag aan Omroep Brabant laten weten. Al-Kalbany zou volgende week in de Eindhovense moskee tijdens een bijeenkomst komen spreken.
Waarom ook deze lezing is geannuleerd, wilde Al-Fourqaan niet zeggen. Al-Kalbany is omstreden vanwege zijn kwetsende uitspraken over christenen en joden. Volgens hem moeten ‘deze mensen van het Arabische schiereiland verwijderd worden’. In 2013 werd hem de toegang tot Engeland ontzegd.

Volgens GeenStijl neemt Al-Kalbany volgende week een bezoek aan Amsterdam, Groningen en aan Moskee Essalaam in Utrecht.

Lezing Aaidh al-Qarni
Eerder werd duidelijk dat de lezing van de omstreden geestelijke Aaidh al-Qarni in de Al-Fourqaan moskee niet doorgaat. De moskee wil niet zeggen of het annuleren van de lezing van Al-Kalbany daarmee te maken heeft. Vrijdag geeft de Eindhovense moskee nader toelichting op het besluit.

Over de komst van de omstreden Aaidh al-Qarni maakten lokale en landelijke politici zich boos. Zij zagen het helemaal niet zitten dat de sjeik naar Eindhoven zou komen. Volgens stichting Waqf komt de ophef voort uit 'enkele uitspraken uit het verre verleden, die mogelijk uit hun verband zijn gehaald'.
Meer over dit onderwerp:
moskee eindhoven al fourkaan al-kalbany sjeik lezing