Video

Begrafenis met Canadese militaire eer voor Albert Laubenstein in Bergen op Zoom

6 mei 2015 om 09:05
nl
Hij kwam uit Edmonton, in de Canadese staat Alberta. De 30-jarige Albert Laubenstein sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog in de Overdiepse polder. Zijn stoffelijke resten werden vorig jaar gevonden. Woensdag werd hij herbegraven op het Canadese Ereveld in Bergen op Zoom.
Geschreven door

De begrafenis had een officieel karakter compleet met muziek en een erewacht. Canadese militairen verzorgden de plechtigheid. Ook Nederlandse militairen waren daarbij aanwezig.
Bijzonder is dat ook familieleden van de gesneuvelde soldaat in Bergen op Zoom waren.
VermistAlbert Laubenstein sneuvelde op 26 januari 1945 tijdens de slag om het Kapelse Veer. Doel van de missie was om het Duitse bruggenhoofd op de oever van de Bergse Maas in te nemen.
Veel soldaten van het betrokken Canadese regiment verloren daarbij het leven onder wie Albert Laubenstein. De 30-jarige militair stond als vermist geregistreerd totdat zijn zogeheten veldgraf werd gevonden.
Identificatie via tandartskaartHij werd geïdentificeerd aan de hand van een tandartskaart uit 1944. Corné Leijtens uit Waalwijk vond de stoffelijke resten van Laubenstein in juni vorig jaar. Hij was met zijn metaaldetector naar oud oorlogsmateriaal aan het speuren. Toen hij er ook een ring bij vond, werd het hem duidelijk dat het om menselijke resten ging, daarop sloeg hij alarm.
De plechtigheid werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Canadese ambassade en de gemeente Bergen op Zoom.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.