Kans op woningbrand in Brabant relatief groot, vooral in Vinex-wijken vaker brand

13 oktober 2014 om 10:44
nl
De kans op een woningbrand is in Brabant relatief groot. Na de provincies Overijssel en Limburg zijn er in Brabant van alle provincies de meeste branden per duizend huishoudens. Dit blijkt uit de zogenoemde Risicomonitor Woningbranden die het Verbond van Verzekeraars maandagochtend naar buiten bracht.
Geschreven door

Volgens de cijfers van het verbond melden in onze provincie 18,4 op de duizend inwoners een brand bij hun verzekering. Landelijk gezien ligt dit op 15,3 meldingen per duizend inwoners. Dat dit aantal in Brabant relatief hoog is, komt volgens het verbond vermoedelijk doordat het in dunbevolkte gebieden langer duurt voordat mensen doorhebben dat er iets mis is.
In Vinex-wijken vaker brand De kans op een woningbrand is volgens het verbond van Verzekeraars vooral in Vinex-wijken groot. Bewoners van deze grote nieuwbouwwijken aan de rand van steden maken 37 procent meer kans op een brand in huis dan een gemiddelde stadsbewoner. Vorige week bleek ook al dat Vinex-wijken inbraakgevoeliger zijn dan andere wijken.
Rond de jaarwisseling vliegen de meeste huizen in brand. Ook tijdens stormen en hevige regenbuien worden er meer branden gemeld dan anders. In 2013 had een op de 65 huishoudens in Nederland te maken met een grote of kleine brand. Dit aantal daalt volgens het verbond wel.
Oorzaak brandenMaar liefst de helft van de branden in huis wordt veroorzaakt door het verkeerd gebruik van huishoudelijke apparaten of door een kapot apparaat. Je moet hierbij volgens het verbond bijvoorbeeld denken aan een doorgebrand lampje in een vaatwasmachine of kortsluiting in de magnetron.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.