Gijs van de Westelaken uit Geldrop heeft na 10 jaar nog altijd vragen over de dood van Theo van Gogh

13 oktober 2014 om 18:05
nl
Op 2 november is het tien jaar geleden dat Theo van Gogh werd vermoord door Mohammed B. Een moord die heel Nederland schokte. Nu, tien jaar later, is er de film. '2/11- Het Spel van de Wolf'. Een film die gaat over de dubieuze rol van de AIVD in de moord op cineast en islam-criticus Theo van Gogh. Eén van de makers van de film is Gijs van de Westelaken uit Geldrop, tv- en filmproducent en vriend van Theo van Gogh.
Geschreven door

Gijs van de Westelaken heeft de film samen met Theodor Holtman (ook een vriend van Theo van Gogh) gemaakt. "Er zijn steeds vragen blijven hangen na de dood van Theo en dat heeft me altijd dwars gezeten. We hebben daar nooit antwoord op gekregen vanuit de politiek. Toen dachten we: 'We gooien een steen in de vijver' en gaan er een stevige film van maken."
De film is nu twee weken uit en heeft al voor de nodige opwinding in Den Haag gezorgd met Kamervragen en een officieel onderzoek naar de moord op Theo van Gogh.[YouTube:body:http://youtu.be/xiCWzm_xdwg]
Te laat ingegrepenIn de film geven de makers drie scenario's over de nationale inlichtingendienst: de AIVD. De kijker mag kiezen welke lijn hij volgt.
"De simpele lijn is dat ze het gewoon niet in de gaten hebben gehad. Dat geloven wij niet echt. De tweede lijn is dat ze het wel degelijk hebben geweten. En dat ze gewacht hebben tot het juiste moment om in te grijpen. En dat ze dat te laat hebben gedaan, omdat ze een grotere vis wilden vangen. In onze ogen is dit het meest voor de hand liggend scenario. En de derde optie is meer voor de complotdenkers. Dat het onderdeel uitmaakte van een groot internationaal spel. Ik sluit optie drie niet uit. Maar we hebben wel het gevoel dat Theo van Gogh is geofferd", aldus de filmproducent uit Geldrop.
De film begint op 2 november 2004 bij de moord op Theo van Gogh en loopt door tot 10 november, de ontruiming in Den Haag waar de leden van de Hofstadgroep zaten. "Daar tussenin was ons land in paniek. Iedereen werd bedreigd", aldus Van de Westelaken.
Verdwenen tapsDe film concentreert zich op wat er achter de schermen van een geheime dienst zoals de AIVD en bij topambtenaren gebeurt. Mohammed B. werd al voor 2 november door de AIVD in de gaten gehouden. In de film wordt gesproken over verloren tapes. Mohammed B. is maandenlang afgeluisterd. De taps van voor 2 november zijn verdwenen. De centrale vraag in de film is dan ook waar die zijn gebleven. "Met deze film proberen we daar een antwoord op te ontlokken."  
De film is dinsdag 14 oktober te zien in het Natlab in Eindhoven, donderdag 16 oktober in de Verkadefabriek in Den Bosch, Dinsdag 21 oktober in Chassé Cinema in Breda en donderdag 23 oktober in Cinecitta in Tilburg.  '2/11- Het Spel van de Wolf"' wordt verder op 2 november uitgezonden door de VPRO.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.