Video

‘Niets met acties tegen asielzoekers te maken', zeggen bewoners woonwagenkamp Blixembosch Eindhoven

14 oktober 2014 om 13:45
nl
Ze zijn de buren van het toekomstige asielzoekerscentrum de Orangerie in Eindhoven. De bewoners van het woonwagenkampje Blixembosch krijgen eind deze maand ruim 700 nieuwe buren. “Ons is niets gevraagd, maar wij kunnen er toch niets tegen doen”, is een veel gehoorde reactie op het woonwagenkamp.
Geschreven door

De afgelopen weken waren er nogal wat acties tegen de komst van de asielzoekers. Zo werden er spandoeken opgehangen en werd er zelfs brand gesticht in het gebouw.
Met al die acties hebben de woonwagenbewoners niets te maken, zeggen ze. “Wij doen dat soort dingen niet”. Ze wijzen in de richting van de wijk Achtse Barrier.
Met rust laten“Als ze ons maar met rust laten, dan laten wij ze ook met rust”, zegt een bewoner van het kamp over de nieuwe buren. Hij voegt er aan toe dat ze van zijn kinderen en kleinkinderen af moeten blijven. “Dan komen ze het kamp hier niet meer af.”
Helemaal gerust zijn veel kampbewoners niet over de komst van 700 asielzoekers. Ze zijn bang voor diefstal en overlast. “Ik zet mijn alarminstallatie in ieder geval aan”, zegt een man. Een ander probleem vinden veel kampbewoners het aantal asielzoekers. “700 mensen bij elkaar dat is veel te veel, dat kan nooit gezond zijn.”
Met de nek aankijkenOndanks de bedenkingen is er ook veel begrip voor de asielzoekers op kamp Blixembosch. “Die mensen moeten ook ergens heen”, zegt een vrouw. Een oudere bewoner moet denken aan de grote woonwagenkampen van vroeger. “Wij weten hoe het is om met de nek te worden aangekeken.”
De verbouwing van de Orangerie als asielzoekerscentrum is inmiddels in volle gang. Eind oktober worden de eerste mensen verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.