Video

Slag bij Overloon was grootste tankslag in Nederland

14 oktober 2014 om 19:37
nl
Het is zeventig jaar geleden dat bij Overloon de grootste tankslag in de oorlogsgeschiedenis van Nederland plaatsvond. Op 14 oktober 1944 werd het dorp bevrijd door de geallieerden na dagen van felle gevechten tussen Duitse en Britse en Amerikaanse tanks.
Geschreven door

Doel was om door te stoten naar Venray en uiteindelijk Venlo. Venray werd een paar dagen later bereikt. Maar Venlo moest wachten tot maart 1945 voordat de Amerikanen binnentrokken.
Duizenden dodenTijdens de slag bij Overloon kwamen 2000 geallieerden en 600 Duitsers om het leven. Dat is een zesde deel van alle geallieerde militairen die omkwamen in de acht maanden dat ze in Nederland vochten. De tankslag werd gevoerd door honderden tanks. Tientallen tanks gingen verloren. Ze bleven achter op het slagveld.
Die tanks vormden de basis van het oudste oorlogsmuseum van Nederland. Het (toen nog) Verzets- en Oorlogsmuseum Overloon opende al in 1946 de deuren. Een gemeenteambtenaar nam daarvoor het initiatief, nadat hij eerder in het Belgische Ieper de slagvelden van uit de Eerste Wereldoorlog had gezien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.