Commandant Peter Tankink van vliegbasis Volkel graag naar Irak: 'Doel raken is klein euforietje'

14 oktober 2014 om 19:49
nl
Nederland doet mee aan een oorlog. Sterker nog Brabant doet mee aan een oorlog. Want de bommen die in Irak vallen op doelen van IS, worden ook afgeworpen door F16's uit Volkel. Vanuit Volkel doet 25 man personeel mee aan de missie. Volgens vliegbasis-commandant Peter Tankink zijn mannen en vrouwen 'enthousiast, maar ook gespannen'.
Geschreven door

Nu nog 25  uit Volkel en 200 uit Leeuwarden, maar vanaf januari neemt Volkel de leiding over de missie over en gaan er 200 mannen en vrouwen vandaar naar Irak.
Wat volgens Tankink belangrijk is hoe zijn manschappen daar komen te slapen en hoe het eten daar is. "Want ze kunnen alleen maar goed werken als ze enthousiast zijn, maar vooral ook goed uitgerust en goed te eten krijgen".
Dag en nacht gaan De operaties in Irak gaan dag en nacht door, want de IS-strijders zitten volgens Tankink 'niet stil'. De acties tegen de terreurgroep vallen onder een internationaal hoofdkwartier. En dat bepaalt de doelen. Er is continu contact met dat hoofdkwartier, ook als de toestellen in de lucht zijn: "Zo kunnen ze inspelen op veranderingen".
Tankink weet dat bij de acties van zijn mensen ook doden onder de terroristen kunnen vallen. "Ze zijn daar goed op voorbereid. Want de trainingen die wij daarvoor doen, zijn bijna net of het de echte situatie is. Wat wel belangrijk is dat je er met elkaar over praat. Natuurlijk, als het echt gebeurt, komt er een stuk meer spanning bij kijken."
Tankink zelf wereldnieuwsIn 1999 heeft Tankink als piloot zelf een Servisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. Dat was toen wereldnieuws.
"Dat was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederland een vijandig vliegtuig uit de lucht haalde. Als je op die knop drukt en de raket gaat eraf en het is succesvol, dan gaat er een klein 'euforietje' over je heen. Maar achteraf was ik wel blij te horen dat de piloot zich met de schietstoel had gered. Het gaat namelijk niet om de persoon, maar om het feit dat hij zijn doel niet meer kon uitvoeren."
"Ik weet dat het vanuit mijn functie niet logisch is dat ik als eerste die kant op ga. Maar ik zou zelf heel graag met de jongens mee gaan om die missies in Irak uit te voeren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.