Liefhebber Duitse legervoertuigen: 'Je wordt als nazi gezien'

OVERLOON - In Overloon werd vrijdagmiddag hard geoefend voor Militracks: een groot evenement waarbij je dit weekend allerlei Duitse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog in actie ziet. Zo'n tachtig voertuigen komen dit weekend naar het Oorlogsmuseum.
Eddy van Es uit Netersel is groot liefhebber van de Duitse voertuigen en sleutelt op het terrein van het museum nog wat voordat het evenement echt begint.

"De Duitsers waren een stukje verder in de techniek. Deze wagen heeft bijvoorbeeld al meesturende achterwielen. Je hebt dan een kortere draaicirkel. Dat was toen iets unieks."

Nazi
Dat hij juist interesse heeft in Duitse voertuigen, roept soms vragen op. "Dan krijg je negatieve opmerkingen. Dan word je gezien als een nazi, maar het gaat mij puur om de techniek."

Hans Kroezen uit Hapert is een echte verzamelaar. Hij heeft al zo'n twintig Duitse oorlogsvoertuigen. Hij heeft ook voertuigen van de geallieerden gehad, maar die heeft hij eruit gedaan.

"Het is voor mij een hobby. Duitse voertuigen zijn leuker als het om de techniek gaat. En het brengt meer op als je die verkoopt."