Video

Grote controleactie in Bossche wijk Hambaken afgerond, dertien voertuigen in beslag genomen

15 oktober 2014 om 19:21 • Aangepast 21 november 2020 om 22:06
nl
De grote controleactie in de wijk Hambaken in Den Bosch is voorbij. Sinds woensdagochtend zes uur werd er een zogenoemde 'integrale actie' gehouden. In totaal werden 682 personen en voertuigen gecontroleerd. De uiteindelijke cijfers van de totale vangst wijken flink af van de cijfers die eerder door de gemeente werden gemeld.
Profielfoto van
Geschreven door

Er werd onder meer gecontroleerd op openstaande boetes, fraude met uitkeringen en leerplichtverzuim. De belastingdienst nam dertien voertuigen in beslag. De politie gaf dertig personen een boete vanwege verkeersovertredingen. Ook een dronken bestuurder ging op de bon.
Veertien bromfietsen die werden gecontroleerd bleken opgevoerd. Bij zes bromfietsen was er sprake van andere gebreken. Eén bromfiets werd in beslag genomen voor technisch onderzoek.
Persoon aangehoudenEr is ook een persoon aangehouden voor een openstaand vonnis. Hij heeft ter plekke de rekening van 1000 euro betaald. Bij zestien anderen is mogelijk sprake van uitkeringsfraude of misbruik van zorgtoeslagen. Naar hen doet de politie de politie verder onderzoek.
De drugshond van de douane werd bij vier mensen ingezet. Bij hen werden softdrugs voor eigen gebruik aangetroffen. Ook had iemand een illegaal wapen bij zich.
Vrouw barstte in tranen uitDe emoties liepen soms hoog op. Een vrouw barstte bijvoorbeeld in tranen uit toen bij de controle bleek dat ze haar auto moest achterlaten in verband met een openstaande belastingschuld. Een schuld waar ze naar eigen zeggen niks aan kan doen.
Honderd mensen ingezetBij de actie waren behalve de politie ook onder meer mensen van de gemeente Den Bosch, uitkeringsinstanties, justitie en de Belastingdienst betrokken. In totaal zo'n honderd mensen.
Woensdagochtend vroeg ging het nog vooral om verkeerscontroles, later werden de huiszoekingen gedaan. Rond halfelf hadden al zo'n dertig mogelijke fraudeurs thuis 'bezoek' gehad.

Wachten op privacy instellingen...

Aangebeld in de wijkIn eerste instantie ging het volgens de gemeente dus vooral om controle van in- en uitgaand verkeer. "Wanneer het wat lichter wordt dan zal er op verschillende plaatsen in de wijk ook worden aangebeld", zo liet een woordvoerder woensdagochtend rond halfzeven weten.
Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat er in deze wijk voldoende reden is om dit uitgebreide onderzoek te doen.
'Leefbaarheid verbeteren'"Dit alles met het doel om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Er is in de wijk sprake van een hoeveelheid overtredingen die we als overheid niet kunnen tolereren", stelt de woordvoerder.
De actie heeft enkele uren geduurd. Onze verslaggever die ter plekke was in Den Bosch zag rond halfacht vooral dat veel automobilisten naar het parkeerterrein van voetbalvereniging OSC '45 in de Bossche wijk werden geleid.
Auto's in beslag genomenDaar werden volgens hem verschillende auto's in beslag genomen. Sommige automobilisten die door de politie in hun auto naar de parkeerplaats werden gedirigeerd, verlieten het terrein namelijk te voet. Dit gold ook voor een jongen die zijn scooter mocht inleveren toen de politie constateerde dat deze te hard kon.
Ook besloten sommige inwoners van de wijk volgens onze verslaggever om de Hambaken woensdag maar niet te verlaten. Zouden ze dit wel doen, dan zou de politie bij controle van hun kenteken namelijk zeker iets vinden, zo vertelde een inwoner.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.