Moeder en baby in ziekenhuis Brasschaat hebben geen ebola

15 oktober 2014 om 11:42
nl
De pas bevallen vrouw die in het Belgische Brasschaat, niet ver van het grensdorp Putte, was opgenomen omdat ze besmet zou zijn met ebola, heeft de ziekte niet. Ook haar baby is niet besmet. De vrouw was net terug uit Sierra Leone, een land in West-Afrika waar de besmettelijke infectieziekte heerst.
Geschreven door

Dat meldt de Gazet van Antwerpen. De vrouw kwam zondagmorgen naar het ziekenhuis, AZ Klina, in Brasschaat om te bevallen. "Ze kreeg koorts en dus is de noodprocedure in gang gezet", vertelt Sven Heyndrickx van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Uit voorzorg waren de patiënte en haar kindje overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).
'Dinsdagochtend koorts'"De kans is veel groter dat het om iets anders gaat dan ebola. De vrouw kreeg dinsdagochtend koorts. In theorie is zij pas vanaf dat moment besmettelijk als het al om ebola zou gaan", zegt de woordvoerder. Het ziekenhuis in Brasschaat heeft dinsdag direct maatregelen genomen. Ziekenhuizen hebben hier speciale procedures voor. Volgens Heyndrickx hoeven andere patiënten en medewerkers die op dat moment in het ziekenhuis waren zich geen zorgen te maken.
Geen sprake van paniekAdjunct-directeur Chris D'Espallier van het ziekenhuis in Brasschaat heeft voorlopig 'zeker geen aanwijzingen' dat de vrouw nog recent in Nederland is geweest. In het ziekenhuis werken voor zover bekend geen Nederlanders. Er was volgens hem dinsdag geen sprake van paniek.
Moeder en baby werden in een speciale ambulance naar het UZA gebracht. Het ging om een wagen van het ministerie van Defensie.
WoensdrechtOok in Nederland zijn er richtlijnen over hoe onder meer ziekenhuizen moeten omgaan met mensen die symptomen vertonen van ebola. Het geval is Brasschaat is voor de nabijgelegen gemeente Woensdrecht geen enkele aanleiding om bovenop de richtlijnen extra maatregelen te treffen. "GGD Midden- en West-Brabant heeft dit ook richting Woensdrecht bevestigd", aldus een gemeentewoordvoerster.
4447 dodenHet officiële dodental door de ebola-epidemie is gestegen tot 4447, zo maakt de WHO dinsdag bekend. Bij 8914 mensen is de ziekte vastgesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.