MOTI houdt Breda nog even in spanning over samengaan musea

15 oktober 2014 om 13:21
nl
Het Bredase MOTI houdt de stad in spanning. Het museum houdt de lippen stijf op elkaar over het idee om het MOTI en het Breda's Museum in één nieuwe museumorganisatie op te laten gaan. Op 29 oktober praat de Bredase politiek over het plan, maar het MOTI wil in ieder geval tot die datum het stilzwijgen bewaren.
Geschreven door

Jan van Laarhoven, de oud-directeur van het Noordbrabants Museum, heeft zich op verzoek van de Bredase cultuurwethouder Selcuk Akinci in de twee Bredase musea verdiept. Kortweg is zijn conclusie dat Breda te klein is voor twee volwaardige musea. Zijn advies: een nieuwe organisatie waar het MOTI en het Breda's Museum in opgaan.
DwarsliggenHet standpunt van het MOTI over dat idee is belangrijk. Het Breda's Museum is onderdeel van de gemeente maar het MOTI is een zelfstandige organisatie met veel mogelijkheden om dwars te liggen.
De musea in Breda vormen al jaren een lastig dossier. Lang is er al de overtuiging dat het Breda's Museum te weinig publiek trekt: in 2011 besloot de raad zó hard op het museum te bezuinigen dat er volgens veel deskundigen geen levensvatbare organisatie overbleef.
Ook het MOTI heeft weinig geld. Van de Raad voor Cultuur kreeg het museum een kritisch rapport. Het MOTI zou onherkenbaar zijn en te vaak van identiteit hebben gewisseld. Volgens het rapport van Jan van Laarhoven zijn Bredanaars met wie hij heeft gepraat 'teleurgesteld' over het MOTI.
ProvincieDe provincie Brabant is niet van plan financieel bij te springen. Brabant heeft meer noodlijdende musea: ook uit de discussie over het Muziekgebouw in Eindhoven blijkt dat de provincie niet structureel bij wil dragen aan lokale instellingen.
Een idee om het Breda's Museum samen te laten werken met het Noordbrabants Museum kwam niet van de grond omdat het Noordbrabants Museum dat niet wilde. Directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants museum zei dat de Bredase plannen te veel op bezuinigingen waren gericht en te weinig op de inhoud.
RadicaalHet rapport van Jan van Laarhoven stelt nu voor om de situatie radicaal te veranderen: een nieuwe organisatie met een nieuwe inhoudelijke opdracht. De nieuwe organisatie zou dan voldoende (financiële) slagkracht hebben om een goed museum neer te zetten.
Dat laat nog twee belangrijke vragen open: wat voor inhoudelijke lijn moet een nieuw museum gaan volgen? Het MOTI en het Breda's Museum lijken twee erg verschillende partners; met welke inhoudelijke lijn kunnen de musea en hun collecties vruchtbaar verder?
HuisvestingDe tweede vraag gaat over de huisvesting. Een nieuw gebouw is voor Breda hoog gegrepen. Het gebouw van het Breda's Museum aan de Parade is volgens velen niet geschikt als museum. De beveiliging en de klimaatregeling zijn onder de maat. Blijft over het nog niet zo lang geleden ingrijpend verbouwde gebouw van het MOTI.
En hoe het MOTI daarover denkt? Daar zit iedereen nu dus op te wachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.