Provincie: mysterieuze roetdeeltjes in Moerdijk komen inderdaad van afvalverwerker ATM

15 oktober 2014 om 16:55
nl
De roetdeeltjes die begin deze maand neerkwamen in het dorp Moerdijk zijn eigenlijk stofdeeltjes en zijn afkomstig van afvalverwerker ATM. Dat heeft de provincie woensdag bekendgemaakt. Omroep Brabant wist vorige week al op basis van een betrouwbare anonieme bron te melden dat ATM verantwoordelijk was voor de stofdeeltjesuitstoot. De Omgevingsdienst had toen meer tijd nodig om dit te onderzoeken.
Geschreven door

ATM ontkent dat de stofdeeltjes van de afvalverwerker afkomstig zijn.
De stofdeeltjes, die zware metalen bevatten, kwamen op donderdag 2 oktober in het dorp neer. Op die dag was Shell Moerdijk aan het affakkelen na een stoomlekkage.
Onderzoeksresultaten bekendDe link werd al snel gelegd, maar vorige week vrijdag maakte de provincie bekend dat Shell Moerdijk niet de veroorzaker was van de stofdeeltjes. Uit alle onderzoeksresultaten blijkt nu dat ze inderdaad van Afvalstoffen Terminal Moerdijk komen.
De Omgevingsdienst heeft in de dagen na de neerslag op acht verschillende plaatsen rond industrieterrein Moerdijk monsters genomen. Vervolgens zijn bij ATM partijen ijzerslib onderzocht. 'Onomstotelijk' is vast komen te staan dat de afvalverwerker de veroorzaker is, aldus de provincie.
'ATM hield zich niet aan afspraak'De Omgevingsdienst gaat nu onderzoeken hoe het kan dat de roetdeeltjes in de lucht zijn gekomen en of ATM van de uitstoot afwist. Volgens de provincie heeft de afvalverwerker 'zich niet gehouden aan de verplichting om zelf openheid van zaken te geven'.
Volgens de GGD is er geen risico geweest voor de volksgezondheid. Inwoners van het dorp Moerdijk vinden het onbegrijpelijk dat het zo lang moest duren voordat bekend werd waar de viezigheid vandaan komt. Auto's, huizen, terrassen en tuinmeubilair werden sterk vervuild.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.