Video

'Flashmob' door dansers in Emmapassage Tilburg tijdens Oktober Dansmaand

15 oktober 2014 om 20:55
nl
Het winkelend publiek in de Tilburgse Emmapassage kreeg woensdagmiddag een bijzonder cadeautje. Uit een leegstaande winkel verscheen een groep dansers die in het winkelcentrum de dans 'iNcorporeality' van Katja Heitmann uitvoerden.
Geschreven door

De plotselinge voorstelling is onderdeel van Oktober Dansmaand in Tilburg. De hele maand zijn er dansvoorstellingen in de stad... ín en dus ook buiten de theaters.
Katja Heitmann studeerde twee jaar geleden af aan de Dansacademie in Tilburg. Zij is in de stad gebleven en probeert als maker van dansvoorstellingen de kost te verdienen. Deze week opereert ze vanuit een leegstaande winkel in de Emmapassage. Regelmatig staat het winkelend publiek voor de ramen te kijken naar de dansers die hun spieren rekken of anderszins hun voorstelling voorbereiden.
Maar één vingerKatja maakt ook voorstellingen voor het theater maar houdt ook van de winkel. "Er komen hier veel mensen voorbij die nieuwsgierig zijn en willen weten wat er aan de hand is. Ik heb al veel inhoudelijke gesprekken gehad met Tilburgers die waarschijnlijk niet zo vaak in het theater komen. Het zou leuk zijn als we altijd zo zouden kunnen werken."
Haar dans 'iNcorporeality' gaat over de macht van het beeldscherm. De dansers zijn helemaal in de ban van hun iPad. In hun bewegingen wordt maar één vinger benadrukt, de vinger die ze nodig hebben om te 'swipen'... om hun iPad te bedienen.
OpgehevenKatja studeerde af in het jaar dat Nederland flink op kunst en cultuur bezuinigde. Voor de dansers in Tilburg gingen die bezuinigingen niet ongemerkt voorbij. Zowel Productiehuis Brabant als Station Zuid, organisaties die jonge dansers hielpen om hun loopbaan op gang te brengen, werden opgeheven.
Bovendien programmeren veel theaters sindsdien voorzichtiger. Heleen Volman van Dans Brabant zegt dat Theaters Tilburg en de Vorst nog veel kansen geven aan jonge dansers maar dat het op veel andere plekken een stuk lastiger is. De bezuinigingen hebben de danswereld niet verlamd, er zijn veel initiatieven van jonge dansers maar zij moeten hard werken om geld bij elkaar te krijgen en om plekken te regelen waar ze kunnen optreden.
'Hoe langer hoe gekker'Een van de onderdelen van Oktober Dansmaand is 'Moving Futures', een serie dansvoorstellingen geproduceerd door een groep samenwerkende instellingen uit heel Nederland die jonge dansers een steuntje in de rug willen geven.
Veel van de winkelende Tilburgers bleven woensdagmiddag even stilstaan om naar de dansers te kijken. Maar hun werk was niet aan iedereen besteed. Een man met een blauwe pet had er niets mee. "De mensen worden hoe langer hoe gekker", zegt hij terwijl hij met een boos gezicht wegloopt. En wat zachter van een afstand 'Idioten!'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.