'Ghb steeds vaker gebruikt in combinatie met andere drugs, groot gevaar voor overdosis'

16 oktober 2014 om 09:00
nl
Verslavingsdeskundigen maken zich grote zorgen over de ghb-problematiek in West-Brabant, met name in de regio rond Etten-Leur en Rucphen. Het gebruik door verslaafden neemt weliswaar licht af en hanggroepen laten de drug tegenwoordig links liggen. Maar het recreatief (thuis)gebruik van ghb als middel naast andere drugs wint juist aan populariteit.
Geschreven door

Dat zeggen (ex-)gebruikers en deskundigen van verslavingsorganisatie Novadic-Kentron. "Ghb is er en gaat nooit meer weg. De drug heeft net als heroïne zijn plaats gevonden in het circuit", verzekert coördinator Charles Dorpmans van het Drugs Informatie en Monitor Systeem.  
Gevaar op overdosis grootHij zegt dat ook recreatieve gebruikers ghb nu steeds vaker combineren met andere drugs zoals speed, cocaïne en ketamine. "Dat is een trend die enorme gezondheidsrisico's oplevert. Vooral het gevaar op een overdosis is groot bij zulke polygebruikers", weet de deskundige.
Naar schatting gebruiken in Nederland tussen de 20.000 en 30.000 mensen (vooral autochtone mannen rond de 30 jaar oud) regelmatig ghb recreatief. Ze doen dat vaak thuis of in het uitgaanscircuit. Harde cijfers over recreatief gebruik in de regio zijn niet voorhanden. Uit de laatste gegevens  van Novadic-Kentron blijkt dat West-Brabant en met name de regio rond Rucphen en Etten-Leur nog altijd een van de epicentra van de ghb-problematiek is in Nederland.
65 aanmeldingen verslavingszorgHet aantal afhankelijke gebruikers dat zich ten einde raad jaarlijks meldt bij de verslavingszorg is veel groter dan andere regio's. Het aantal schommelt in West-Brabant sinds 2011 jaarlijks rond de 65. In Eindhoven en omgeving zijn dat er zo'n 20, in Den Bosch nog minder.
Behalve verslavingsexperts, gemeentebesturen en politie waarschuwen ook ex-verslaafden voor de risico's van ghb-gebruik, zeker in combinatie met andere drugs. "Het begint namelijk altijd met zogenaamd onschuldig recreatief gebruik. Je voelt je even fijn. Maar voor je het weet ben je verslaafd. Ghb is in dat opzicht misschien nog wel erger dan heroïne en je komt er moeilijker vanaf. Het gaat er daarom vooral om dat kwetsbare groepen het spul niet moeten gebruiken, ook niet recreatief", waarschuwt een ervaren veldwerker uit de verslavingszorg.
Ex-verslaafden doen hun verhaal in Onder OnsTwee ex-verslaafden Marianne en Joep uit Etten-Leur en Rucphen geven hem gelijk. In een openhartig gesprek met BN DeStem en Omroep Brabant waarschuwen zij voor de 'sluipmoordenaar ghb' en hoe deze drug levens verwoest. De reportage is om 17.56 uur te zien in het tv-programma Onder Ons.
In de reportage vertelt Marianne over haar ghb-gebruik: “Ik snoof vooral speed, dagelijks eigenlijk. Daar word je snel, energiek en opgefokt van. Je gebruikt ghb om dat effect af te toppen, en andersom. Ghb maakt je gezellig, relaxed. “ Joep zegt over die periode: “Om de drie uur stiekem een slok uit kleine flesjes die ik thuis prepareerde. Tenminste, dat denk je.”
VerkeersdodenJoep en Marianne herinneren zich een dramatische kant van hun in ghb doordrenkte leven: "We kennen heel wat mensen die in die periode dodelijk zijn verongelukt, meestal op de terugweg van een party. Dan hadden ze iets te veel ghb op en gingen ze out achter het stuur. Dat het door ghb kwam, kwam nooit in de media, maar wij weten beter.”
Jarenlang hebben zij én deskundigen het gevaar van ghb onderschat, zeggen Marianne en Joep. De oud-verslaafden roepen gemeenten en hulpverlening op maatregelen te nemen voor een betere (nood)opvang van ghb-verslaafden en een soepelere opname in de afkickkliniek. "Daarmee voorkom je meer persoonlijke en maatschappelijke schade."
Dit is een coproductie van Omroep Brabant en BNDeStem.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.