Video

'Onze kinderen weten niet dat papa en mama in een Thaise cel zitten', brieven uit de hel van Bangkok

20 mei 2015 om 15:21
nl
Johan van Laarhoven, oprichter van coffeeshop The Grass Company, en zijn vrouw zitten al negen maanden in een Thaise gevangenis. Hun twee kinderen (6 en 12) weten niet dat hun ouders vastzitten in de 'hel van Bangkok'. In een overvolle cel werd iemand voor zijn ogen doodgeslagen en hij moest dagenlang tegen het lijk aan kijken.
Geschreven door

Voor de meeste Nederlanders is Bangkok een prachtige vakantiebestemming, maar voor Johan van Laarhoven is de hoofdstad van Thailand een ware hel geworden.
Van Laarhoven zit daar onder verschrikkelijke omstandigheden. Liggend op zijn buik in een vieze, overvolle cel schrijft hij zijn 'brieven uit de hel'. Hij deelt de cel met vijftig man: 'moordenaars en verkrachters', schrijft hij in een brief. Eind vorig jaar zag hij nog hoe er iemand voor zijn ogen doodgeslagen werd. Er lag dagen een lijk voor zijn neus. Zijn echtgenote zit in de vrouwengevangenis.
'Hoe moeten we dit uitleggen?'Van Laarhoven en zijn advocaten stellen bovendien dat ze onterecht vastzitten. In de hartverscheurende brieven zet hij alles op alles om zijn kant van het verhaal te laten zien. Over zijn kinderen, die nu in Thailand bij een oudere zoon van hem wonen, schrijft hij: “We weten simpelweg niet hoe we aan hen moeten uitleggen dat we vastzitten door leugens van de Nederlandse overheid.”
[youtube:body:http://youtu.be/hrAKDylL6KU]
Dat de Tilburger in de Thaise gevangenis vast zit, is volgens zijn advocaten te wijten aan een blunder van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Dat heeft de Thaise overheid gevraagd de oprichter van de coffeeshop te verhoren in verband met een witwaszaak. Thailand besloot daarop om Van Laarhoven, die in Thailand woont, vast te zetten.
Witwassen van 20 miljoen euroHet Openbaar Ministerie werkt al lange tijd aan een zaak tegen The Grass Company. Justitie verdenkt Van Laarhoven van het witwassen van 20 miljoen euro.
In brieven, gericht aan zijn broer en Omroep Brabant, schrijft Van Laarhoven over zijn angst om daar nog langer in de cel te moeten doorbrengen. "Onze enige hoop om aan deze hel te ontsnappen is het winnen van de rechtszaak die op 21 mei dient", schrijft hij. Deze hogerberoepzaak donderdag gaat over de uitlevering van Johan van Laarhoven aan Nederland. "Dan kan justitie gedwongen worden om haar leugens en valse beschuldigingen recht te zetten zodat er in Thailand geen zaak meer is", zo geeft Van Laarhoven aan in zijn brief aan Omroep Brabant.
'Krom softdrugsbeleid'"Ik ben werkelijk bang dat zonder hulp bij het vinden van de waarheid de rechter wel eens geneigd zou kunnen zijn om meer geloof te hechten aan justitie en haar leugens dan aan onze waarheid." Van Laarhoven stelt dat hij onschuldig is en dat de ‘witwaspraktijken’ waar hij van beschuldigd wordt. Volgens hem is hij met zijn voormalige bedrijf The Grass Company slachtoffer geworden van het kromme Nederlandse softdrugsbeleid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.