'Waarom was Karbonkel zo ontzettend eng?' Clemens Lambermont keert terug naar 'Ik Mik Loreland'

27 mei 2015 om 21:37
nl
Hij belichaamde de angst van menig basisschoolklas: Karbonkel, de slechterik uit de kinderserie 'Ik Mik Loreland', is onder kinderen van de jaren negentig uitgegroeid tot een griezelig cultfenomeen. De Tilburgse journalistiekstudent Clemens Lambermont ging op zoek naar een verklaring. Wat deed dit veel te enge monster in een kinderserie?
Geschreven door

Menig kind van de nineties is als gevolg bekend met het eenogige monster Karbonkel. “Iedereen in mijn klas was bang van Karbonkel,” lacht Lambermont, “echt heel erg bang. Nachtmerries ook. Alles aan hem bleef me bij.”
Samen met zijn vrienden besloot de jonge regisseur om de serie opnieuw te kijken.
“Toen besefte ik dat het een hele vreemde serie is, met rare poppen en een vreemd psychedelisch tintje. Bovendien is 'Ik Mik Loreland' ontzettend langzaam, maar bevat de serie wel veel willekeurige schrikmomenten waarin Karbonkel centraal staat.”
‘Wat bezielde de makers?’Als onderdeel van zijn studie besloot Lambermont zich in een documentaire op zijn jeugdangst te storten. Er was één vraag waarop hij antwoord wilde: wat bezielde de makers om Karbonkel zo ontzettend eng te maken?[youtube:body:https://youtu.be/wrcviY4HMO4]“Veel mensen vertelden me dat ze het antwoord op die vraag wilde weten. In een interview met de regisseur ben ik op het meest heldere antwoord gekomen”, legt Lambermont uit.
“De makers wilden een goede tegenhanger voor de held en dus werd alles op alles gezet om Karbonkel zo eng mogelijk te maken.” Vervolgens zijn ze daar onbewust in doorgeschoten. “Het productieteam was perfectionistisch, de makers hadden zelf niet door dat Karbonkel zo eng was geworden.”
Uitzending De documentaire van Lambermont heet ‘Het Monster van Groep 3’. Het eerste deel van de documentaire wordt op zondag 21 juni uitgezonden in het programma themakanaal NPO Doc. Het tweede en derde deel zullen later te zien zijn op de website van NPO Doc.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.