Tweetal uit Roosendaal fraudeert met DigiD en steelt geld van ouderen

16 oktober 2014 om 12:07
nl
Een man (25) en een vrouw (23) uit Roosendaal zijn woensdag opgepakt omdat zij hebben gefraudeerd met circa 180 DigiD's. De fraude leverde het duo 50.000 euro op. Vooral ouderen waren de dupe.
Geschreven door

De Roosendalers zijn vermoedelijk op een netwerk binnengedrongen. Het duo heeft vervolgens wachtwoorden en accounts gebruikt om gegevens, zoals bankrekeningen, te wijzigen waardoor uitkeringen niet bij de aanvragers kwamen maar bij de criminelen.
PhisingDe FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, meldde dat de Roosendalers zijn opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de inloggegevens verkregen via phising. Hierbij zijn gedupeerden vermoedelijk via de e-mail of telefonisch benaderd. In totaal zijn ongeveer 5.000 DigiD's onbevoegd gebruikt.
Geldezels De twee hebben vermoedelijk gebruik gemaakt van zogeheten geldezels. Dat zijn mensen die geldrekeningen beschikbaar stellen waarop het illegaal verkregen geld werd gestort. De geldezels namen het geld contant op. Er zijn vier van deze geldezels opgepakt en er zijn 70 rekeningen geblokkeerd.
Aangifte gedaanDe gedupeerden hebben het geld terug gekregen. Logius, de dienst die DigiD beheert, had aangifte gedaan, mede namens uitkeringsinstanties UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Volgens het OM is de schade relatief beperkt gebleven vanwege de snelle reactie van de overheidsdiensten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.