Nemanja Gudelj veroordeelt geweld Serviërs en snapt Albanezen wel

16 oktober 2014 om 12:54
nl
Oud NAC Breda-speler Nemanja Gudelj veroordeelt het geweld dat dinsdag losbrak tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van Servië tegen Albanië in Belgrado. Woedende Servische fans renden het veld op en belaagden de Albanese spelers nadat een drone met een Albanese vlag het stadion was binnengevlogen. ”Dit heeft niets te maken met voetbal, maar met politiek. Dit hoort niet op een voetbalveld thuis”, zei de international van AZ tegen de NOS bij terugkeer in Nederland
Geschreven door

De aangevallen Albanezen vluchtten in paniek de catacomben in en wilden niet verder spelen. “Ik heb wel begrip voor de Albanezen. Ik snap wel dat ze binnen bleven”, zei Gudelj.
“Toen de drone landde ging alles zo snel. Tot dat moment was het een normale wedstrijd. Ik zag in eerste instantie alleen iets vliegen. Na een tijdje zag ik die vlag. Toch wel een pikante actie. Ik heb zelf die vlag gepakt en opgerold. Ik wilde hem aan de scheidsrechter geven, maar werd vervolgens ook belaagd. Het leek wel of ik in film zat. Het was in elk geval een grote chaos ineens.”
RisicowedstrijdNooit eerder stonden Servië en Albanië tegenover elkaar op het voetbalveld. Dat maakte het op voorhand niet alleen een historische wedstrijd, maar ook een extreem politiek gevoelige risicowedstrijd.
Albanese voetbalfans mochten van de UEFA niet naar Servië afreizen voor deze wedstrijd. De kans op een confrontatie tussen Servische en Albanese hooligans was te groot.
OorlogsverledenSupporters van beide teams kunnen elkaars bloed wel drinken en dat heeft alles te maken met hun bloedige en recente oorlogsverleden. Voor beide landen betekende een overwinning wraak. Serviërs en etnische Albanezen stonden eind jaren negentig tegenover elkaar in een bloedig conflict met duizenden doden en een miljoen vluchtelingen tot gevolg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.