Brabantse stellen zeggen massaal JA tegen gratis huwelijk

16 oktober 2014 om 14:05
nl
De wachtlijsten voor het gratis trouwen worden bij Brabantse gemeenten steeds langer. Veel Brabantse stellen kiezen er voor om snel en zonder poespas te trouwen. In Den Bosch is er inmiddels een wachtlijst van zes maanden.
Geschreven door

Het officiële gedeelte van het huwelijk mag blijkbaar niet veel kosten. En dat zorgt voor problemen bij de gemeenten. Zo is de agenda van veel trouwambtenaren al maanden vol geboekt.
AlternatiefIn Tilburg is het gratis huwelijk altijd al populair. Er is een wachtlijst van drie maanden. De gemeente heeft wel een alternatief met het administratief huwelijk. Dat kost 75 euro. Ook voor dit goedkope alternatief is veel belangstelling. Over het karakter is de woordvoerder duidelijk: "Het is voorlezen,antwoorden en tekenen, soberder kan het niet".
SpreekkamerAndere gemeenten komen met soortgelijke reacties. In de gemeente Waalwijk neemt het gratis trouwen zo toe, dat het is versoberd. Van het aantal stellen dat in Waalwijk wil trouwen kiest veertig procent voor het gratis huwelijk. "We gebruiken een spreekkamer en er zijn géén uitgebreide speeches", zo laat de gemeente weten.
Ook in Etten-Leur is de belangstelling  en de wachtlijst groot. Volgens een woordvoerster komt dat omdat er geregeld mensen komen uit andere gemeenten. "Ze willen in onze gemeente trouwen omdat er in de buurgemeenten lange wachtlijsten zijn", zo zegt de woordvoerster. In Roosendaal kiest eenderde voor de gratis plechtigheid. Ook hier géén officiële woorden en binnen vijftien minuten sta je als kersvers echtpaar  buiten. In Breda kunnen maar twee paren gratis trouwen per week. Dus hier in de wachttijd vanzelf lang.
De grote belangstelling heeft dus bij de meeste gemeenten gevolgen voor de ceremonie. Den Bosch laat weten deze plechtigheid erg kort te houden. Bovendien mogen er maar maximaal zes mensen bij zijn.
In Eindhoven is géén sprake van een toenemende belangstelling. Daar blijven de kosten volgens een woordvoerster ook beheersbaar.






App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.