Moslims moeten duidelijker afstand nemen van IS, vindt Youssef Azghari: 'Niks doen is geen optie'

16 oktober 2014 om 22:25
nl
De Tilburgse schrijver Youssef Azghari vindt dat moslims de strijdwijze van IS duidelijker zouden moeten afkeuren. Volgens Azghari gebeurt dat nu te weinig. "Ze hoeven zich niet verantwoordelijk te voelen, maar mogen zich wel duidelijker uitspreken."
Geschreven door

Nog maar een dik half jaar geleden hadden we nog nooit van IS of een kalifaat gehoord. Nu voert een groot deel van de wereld oorlog tegen de radicale strijders van IS. Die oorlog zorgt ook in Nederland voor spanning. Volgens Azghari valt het op dat de moslims in ons land zich daarbij over het algemeen stil houden.
"Veel moslims hebben het gevoel dat ze zich verantwoordelijk moeten voelen voor de misdaden, die IS nu begaat in naam van de islam. Dat is niet de bedoeling. Moslims hoeven daarvoor geen excuus aan te bieden. Je hoeft je niet verantwoordelijk te voelen, maar je wel nadrukkelijker uitspreken", aldus Azghari.
'Niks doen is geen optie'Azghari is auteur van het boek 'Mijn Jihad'. Hij vindt dat westerse waarden niet botsen met de islam. De Tilburger mengt zich regelmatig in de discussie over integratie, islam en de multiculturele samenleving.
"Als je je als moslim niet uitspreekt tegen de handelwijze van IS, is het gevaar aanwezig dat islamhaters daarmee aan de haal gaan. Zoals: 'Zie je wel: ze spreken zich niet uit. De islam keurt het allemaal goed'. Dus niks doen is volgens Azghari geen optie.
Doodmoe"Ik word soms doodmoe om me uit te spreken, maar ik blijf het doen omdat het belangrijk is. De meerderheid kent de islam eenzijdig. Als je andere moslims afslacht om te zeggen dat je een kalifaat voor de moslimgemeenschap wil, dan ben je in mijn ogen een crimineel. Die elementen moeten moslims niet willen in de islamitische familie", aldus Azghari.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.