Marloes Emonds (14) uit Boekel redde als donor vijf levens: 'Ze leeft voor altijd voort'

16 oktober 2014 om 22:40
nl
Joke Emonds (62) herinnert het zich nog als de dag van gisteren. In het voorjaar van 1995 kwam haar dochter Marloes (14) thuis met zes donorformulieren in haar handen, één voor elk gezinslid. Een paar maanden later kwam ze om het leven bij een verkeersongeluk. Als donor redde ze vijf levens.
Geschreven door

"Vanwege de Donorweek ben ik extra veel met Marloes bezig. Ik ben zo trots op mijn meisje”, stamelt moeder Joke. "Ik mis haar heel erg."
'Heel dapper meisje'Toen Marloes die dag van het gemeentehuis in Boekel thuiskwam met de mededeling dat ze donor wilde worden, moest haar moeder wennen aan het idee. “Ik dacht: is ze daar nu op die leeftijd al mee bezig? Ik schrok een beetje”, vertelt ze. “Maar even later vond ik het alleen maar mooi. Marloes was echt een heel dapper en bijzonder meisje.”
Die bewuste dag fietste de vrolijke tiener met haar vriendinnen naar het zwembad. Plotseling werd ze geschept door een auto. Een dag later overleed ze in het ziekenhuis in Utrecht aan haar verwondingen. “Een vreselijke gebeurtenis die een enorme impact had op ons gezin”, vertelt Joke. “Deze week zijn we natuurlijk extra met Marloes bezig.”
'Marloes leeft voort'Na haar dood redde Marloes als donor vijf levens. Haar organen gingen onder anderen naar een jonge vader met twee jonge kindjes, een 18-jarige jongeman en naar een meisje van dertien. “Ik ga ervan uit dat ze nog in leven zijn, maar dat weet ik niet zeker”, zegt Joke. “Wie weet kom ik ooit nog met ze in contact.”
Moeder Joke zal voor altijd trots blijven op haar dochter. “In de jaren negentig waren we helemaal niet zo actief bezig met het ‘donor zijn’ als nu. Haar gedrevenheid heeft ervoor gezorgd dat wij in het gezin nu allemaal op de lijst staan. Marloes leeft voor altijd voort in dit gezin.”
DonorweekIeder jaar wordt tijdens de Donorweek aandacht gevraagd voor orgaandonatie. Door een simpel 'ja' aan te klikken op de website Jaofnee.nl leg je vast dat na je dood je organen gebruikt mogen worden om slachtoffers mee te redden.
Joke adviseert: “Denk maar zo: het kan mij ook overkomen dat ik betrokken raak bij een verkeersongeluk. Dan zou jij toch ook geholpen willen worden?”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.