Commissarissen Muziekgebouw stappen op als Eindhoven niet met geld over de brug komt

16 oktober 2014 om 21:00
nl
De Raad van Commissarissen van het Eindhovense Muziekgebouw vindt dat de gemeente Eindhoven snel meer geld in het Muziekgebouw moet steken. Donderdag maakte de raad bekend op te zullen stappen als de gemeente niet met geld over de brug komt. De voorzitter van de Raad van Commissarissen is Tiny Sanders, voormalig directeur van PSV.
Geschreven door

Volgens Tiny Sanders kan het Muziekgebouw in de huidige financiële situatie niet lang meer vooruit. Hij schat in dat het Muziekcentrum zonder ingrijpen in de tweede helft van volgend jaar de rekeningen niet meer kan betalen. Volgens hem wordt het tijd dat de gemeente als enige aandeelhouder van het Muziekgebouw haar verantwoordelijkheid neemt.
Niet rooskleurigDe financiële toestand van het Muziekgebouw is al een tijd niet rooskleurig. Vorig jaar had de organisatie een tekort van zes ton en voor dit jaar wordt een vergelijkbaar tekort verwacht. De gemeente Eindhoven heeft de provincie om hulp gevraagd maar die wil plaatselijke organisaties niet structureel steunen.
Volgens Tiny Sanders heeft de directie van het Muziekgebouw de laatste drie jaar veel gedaan om de financiële situatie te verbeteren. Zo maakt de gemeentelijke subsidie op dit moment 40 procent van het totaal budget uit waar dat eerder nog zestig procent was. Sanders heeft er veel moeite mee dat in de afgelopen jaren de gemeente wél de huur van het gebouw heeft verhoogd terwijl de subsidie voor het Muziekgebouw niet is geïndexeerd.
Extra onderzoekVolgens de Raad van Commissarissen heeft de gemeente donderdag gevraagd om een extra onderzoek naar de financiële situatie. De raad vindt dat echter niet meer aan de orde. Er zijn in de afgelopen jaren al onderzoeken  gedaan. Tiny Sanders: "De gemeente moet nu haar verantwoordelijkheid nemen. We hebben geen behoefte aan onderzoek".
Het Eindhovens college heeft naar aanleiding van de ontwikkelingen een kort briefje aan de gemeenteraad gestuurd. Daarin staat dat er een nieuwe Algemene Vergadering van Aandeelhouders van het Muziekgebouw is belegd in de week van 29 oktober. "Op dit moment hebben we daar inhoudelijk niets aan toe te voegen", aldus een begeleidend briefje van de gemeente Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.