Bredaas lid van motorclub No Surrender die tegen IS in Syrië vecht hangt straf boven het hoofd

16 oktober 2014 om 22:28 • Aangepast 21 november 2020 om 22:04
nl
Een man uit Breda die in Syrië deelneemt aan de gewapende strijd tegen Islamitische Staat, is in beginsel strafbaar. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend.
Profielfoto van
Geschreven door

Nederlanders die 'actief deelnemen' aan het conflict kunnen strafbaar worden gesteld voor oorlogsmisdrijven, maar ook voor moord, doodslag, vrijheidsberoving en mishandeling.
Hangt af van omstandighedenEventuele vervolging hangt af van de omstandigheden waaronder de misdrijven zijn gepleegd, aldus het OM. Er kan volgens het OM bijvoorbeeld sprake zijn van noodweer.
De drie leden van motorclub No Surrender, die aan de zijde van de Koerden zouden meevechten tegen IS, kunnen worden vervolgd voor misdrijven. Dat is niet anders nu Nederlandse strijdmachten aan het conflict deelnemen, aldus het OM.

Wachten op privacy instellingen...


Vechten 'tegen onrecht'Afgelopen weekend werd bekend dat drie leden van motorclub No Surrender in de Iraakse stad Mosul met de Koerden meevechten 'tegen onrecht'. President van de motorclub Klaas Otto bevestigde dat het onder meer gaat om een 26-jarige ex-militair uit Breda. De andere twee leden komen uit Rotterdam en Amsterdam.
Volgens Otto weten de drie heel goed wat ze daar doen. "Het zijn getrainde jongens met veel ervaring. Ook met buitenlandse missies." Hun motief is een idealistische, vertelde de voorman van No Surrender uit Bergen op Zoom. "Ze wilden een daad stellen toen ze de beelden van de onthoofdingen zagen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.