Borden met 'Brabant Onafhankelijk' roepen langs de wegen op tot geheimzinnige 'revolutie'

TILBURG - Misschien zijn ze je opgevallen: kartonnen, handgeschilderde borden met de tekst 'Brabant Onafhankelijk, Pacte des Cygnes'. Ze doken afgelopen weken op langs wegen in onder meer Hilvarenbeek, Breda, Etten-Leur en Tilburg. Het zogeheten 'Zwanengenootschap' laat weer van zich horen.
Al ongeveer een jaar duikt de tekst 'Pacte des Cygnes' op in Brabant. Meestal is deze met graffiti op de openbare weg gespoten. Ook krijgen gemeenteraadsleden, historici en lokale en regionale media handgeschreven brieven toegezonden.

Sinds enkele weken verschijnen er ook de meer opzichtige kartonnen borden langs wegen, waaronder op zeven drukke wegen in Tilburg. Maar ook in Turnhout zijn ze gezien.


Anoniem
De geheimzinnige boodschappen komen van een anonieme afzender. De brieven worden afgesloten met het Latijnse 'ama nesciri', dat betekent zoiets als 'houden van anonimiteit'.

Tot nu toe wijst alles op een eenmansactie. Het Zwanengenootschap heeft wel een Facebookpagina, maar die is maar bij enkele tientallen gebruikers bekend.

'Oude hertogdom Brabant moet herrijzen'
De boodschap van het genootschap is nu, in tegenstelling tot in de brieven vorig jaar, duidelijk: 'Brabant Onafhankelijk'. Het oude Hertogdom Brabant zou moeten herrijzen. Onze provincie zou samen moeten gaan met grote delen van België.

De beheerder van de Facebookpagina schrijft, 'Geen discussie meer! Brabant = Brabant! Geen Nederland, geen België, geen Vlaanderen, geen Wallonië, maar Brabant'.

Hoe het genootschap dit wil bereiken, blijft in alle brieven en teksten onduidelijk.