Rechter lijkt mild voor snelheidsovertreders: mogelijk veel onterechte boetes op N69 bij Waalre

17 oktober 2014 om 10:24 • Aangepast 24 april 2020 om 18:40
nl
Tientallen automobilisten die vorig jaar diverse boetes hebben gekregen voor te hard rijden op de N69 in Aalst kregen mogelijk te veel bonnen.
Geschreven door

Een man uit Valkenswaard kreeg vier bekeuringen en hoorde vorige week bij de rechter dat er drie kwamen te vervallen. De rechter was kennelijk overtuigd dat de bestuurder géén kans had gekregen om zijn rijgedrag aan te passen. Er is nog geen schriftelijke uitspraak. Die volgt over enkele weken.
Tot nu toe zijn er al vijf zaken geweest rondom de bonnen. Er staan er nog twee gepland.  
Donderdag behandelde een andere kantonrechter een aantal andere zaken. Ook hier hadden automobilisten meerdere boetes gekregen voor snelheidsovertredingen op de weg tussen Eindhoven en Waalre. Zo ook Ingrid van Doorn uit Valkenswaard. Zij ging na de berichten rondom de vervallen boetes vol zelfvertrouwen naar de rechter maar kwam toch iets onzekerder terug. "De officier van Justitie bleef heel stellig bij zijn standpunt dat er gewoon volgens de regels is gehandeld, dus ik wacht het af."
"Het is meer een principekwestie"Het gaat bij Van Doorn om zes boetes met een totaalbedrag van 530 euro. "Het gaat me ook niet zo zeer om het bedrag maar het is meer een principekwestie", vertelt ze. Volgens Van Doorn hebben de mensen nooit de kans gehad om hun gedrag aan te passen. Er zat namelijk erg veel tijd tussen de overtreding en het moment dat de boete op de deur kwam. Daarnaast heeft ze ook haar twijfels bij het onderzoek van de politie. Zij zeggen dat de palen altijd hebben geflitst op snelheid maar daar is volgens Van Doorn niets van waar. "Waarom zijn er anders nooit eerder boetes gevallen", reageert ze.
Ook in de gevallen die gisteren voor de rechtbank zijn verschenen liet de rechter weten geen reden te zien om af te wijken van het standpunt van zijn collega. Het officiële vonnis moet overigens nog volgen.
Nieuwe bordenWeggebruikers hadden het niet in de gaten dat er op deze weg een maximum snelheid van 50 kilometer per uur geldt. Ook de ANWB kon zich voorstellen dat er onduidelijkheid was over de maximum snelheid. De bonnen volgden nadat er nieuwe digitale flitspalen werden geplaatst.
Onder meer na kritiek van de ANWB kwamen er nieuwe borden met het cijfer 50 er op. Ook worden automobilisten gewaarschuwd voor permanente radarcontrole. Maar volgens Van Doorn is de situatie er eigenlijk alleen maar gevaarlijker op geworden. "Iedereen vliegt nu op de rem of rijdt nog langzamer", vertelt ze.
Forse boeteDe bonnenregen zorgde voor veel opschudding. Zo kwam er een speciale Facebookpagina. Er zijn mensen die acht of meer bonnen kregen. De boetes liepen op tot duizenden euro's. Voor een Belgische automobilist liepen de boetes op tot 15.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.