Video

René en Annemiek uit Breda trouwen op armoededag: 'Ik had twee ton maar nu voel ik me pas echt rijk'

17 oktober 2014 om 17:27
nl
René Oomen en Annemiek Ottenhof uit Breda hebben geen cent te makken. Iedere week moeten ze, zo zeggen ze, rondkomen van zo'n twintig euro. Vrijdag op Wereldarmoededag stapt het stel gratis in het huwelijksbootje.
Geschreven door

Van zenuwen heeft het toekomstige stel geen last. Rustig roken ze hun zelfgemaakte sigaretjes op voordat het grote moment daar is.
'Sommige dagen niks te eten'Het paar is door pech tot onder de armoedegrens gezakt. ''Ik ben ontslagen en heb nu een baan met een laag inkomen. Daarnaast heeft de scheiding van mijn ex mij ook veel geld gekost'', vertelt René.
Annemiek zat jaren terug ver boven de armoedegrens. Nu runt ze een stichting die mensen met een laag inkomen ondersteunt: Stichting Sociaal Breda. ''In het casino heb ik twee ton gewonnen. Ik was toen rijk. Maar mijn ex heeft al mijn geld van me afgepakt waardoor ik nu geen cent meer heb. Sommige dagen hebben we zelfs niks te eten'', vertelt Annemiek met een traan.
Helemaal verliefdToch kan het toekomstige echtpaar zich daar niet echt zorgen over maken. ''Het is erg dat er zoveel mensen onder de armoedegrens leven zoals wij. Maar ik voel me nu pas echt rijk met zo'n man als René. Daar heb ik die twee ton niet voor nodig'', zegt de bruid.
Vrijdagmiddag geven de bruid en bruidegom elkaar hun ja-woord. In tweedehands kleding, dat wel. In een prachtige leenjurk en leenpak. Met alles erop en eraan. ''Geleend van een stichting in Breda. Schitterend. Niemand ziet zo dat het geleend is. Maar geef mij mijn legerbroek maar'', grapt Annemiek.
2,5 miljoen mensen onder amoedegrensIn Nederland leven 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens. Dat meldt Nu.nl vrijdag. Dat zou een stijging zijn van één procent.
Omroep Brabant radio besteedt de hele dag aandacht aan het armoedeprobleem in Brabant. Zo staat kriskras de hele dag in het teken van Wereldarmoededag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.