Video

Wat je gezien moet hebben tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven: Zeven gouden tips

18 oktober 2014 om 12:37
nl
Eindhoven rekent de komende dagen op zo'n 200.000 bezoekers voor de Dutch Design Week. Het is het jaarlijks feestje waar ontwerpers uit Eindhoven - en de rest van de wereld - laten zien waar ze mee bezig zijn. Volgens de organisatoren hoort de Dutch Design Week wereldwijd bij de top-5 van designevenementen. En de stad kan er blij mee zijn, al was het alleen maar omdat elke bezoeker gemiddeld veertig euro uitgeeft in Eindhovense winkels en café's.
Geschreven door

Bijna 2400 ontwerpers doen mee aan de DDW, op tachtig plekken in de stad is van alles te doen. Omroep Brabant zet wat tips op een rijtje:
1: DDA-expositieOp Strijp T is de DDA-expositie, daar staan alle ontwerpen die in aanmerking kwamen voor een van de felbegeerde Dutch Design Awards. Wie hier een uurtje rondloopt, ziet dat design niet alleen te maken heeft met het maken van mooie dingen. In de oude Philipsfabriek kan je ook kijken naar een reddingsboot of een met computertechnieken opgebouwd Filipijns meisje dat ingezet wordt in de jacht op internetpedoseksuelen.
Strijp T is ook leuk omdat de oude Philipsfabrieken er nog echt als oude verwaarloosde gebouwen staan met onkruid dat welig tiert tussen de stoeptegels. Leuk om daarna naar Strijp S te lopen, ook oude fabrieken maar dan helemaal hip. Zeker bij goed weer voelt dit stukje Eindhoven on-Nederlands grootsteeds aan.
2: Houten fietsWie design aan-den-lijve wil ervaren, kan op de Dutch Design Week een houten fiets huren. Bovendien zijn er twee elektrische houten fietsen te huur. De bijzondere rijwielen zijn in New York al getest.
3: GraduationshowDe Graduationshow van de Dutch Design Academy in Eindhoven. Waar afgestudeerden van de Eindhovense Design Academy ooit niet snel genoeg naar Amsterdam konden vertrekken, is die opleiding nu een van de belangrijke fundamenten onder het succes van Eindhoven als designstad.
De Graduationshow waar studenten hun afstudeerwerkstukken showen is altijd de moeite waard: soms is het werk heel praktisch, soms conceptueel... bijna altijd zet het aan tot denken.
4: Presentatie kiezenKies zelf een presentatie van een designer en probeer in gesprek te komen. Er doen er 2400 mee. Ze zijn niet eng en vinden het vaak leuk om over hun werk te praten. Probeer te  weten komen hoe 'het' werkt in hun hoofd.
Op de Dutch Design Week gaat het vergeleken met veel andere designevenementen vaak over ideeën en wat minder over glanzende producten.
5: Social LabelIn de werkplaats van Piet Hein Eek is een presentatie van Social Label, een Brabants initiatief dat inmiddels ook op andere plekken aanslaat. Kunstenaars en ontwerpers bedenken speciale producten die gemaakt kunnen worden in sociale werkplaatsen: houten meubelen, keramiek (vazen) en textiel. Hier gaat het niet langer om simpele producten maar om mooi werk waarvoor op de markt ook een goede prijs gemaakt kan worden.
En als je dan toch naar Piet Heen Eek gaat, zaterdag en zondag is daar het Kodomo-cafe - een oorspronkelijk Japans idee waarbij kinderen van 4 tot 7 jaar oud twee dagen lang een café runnen. Wees op tijd want de hoeveelheid hapjes is beperkt!
6: Agri meets DesignHoe kunnen we genoeg eten produceren voor iedereen op de wereld zonder het milieu nog meer te belasten? Het is een belangrijke vraag en veel designers zijn er mee bezig.
Boerenorganisaties en ontwerpers werken hoe langer hoe meer samen onder het motto 'Agri meets Design': bij het Ketelhuis op Strijp S staat tijdens de Dutch Design Week de boerderij van de toekomst.
7: Auto van de toekomstNiels van Eijk en Mirjam van der Lubbe, veel Eindhovenaren kennen hun werk omdat zij een paar jaar geleden de vormgeving van het Muziekgebouw onder handen namen. Het duo opereert internationaal en Volvo vroeg ze eens na te denken over de toekomst van onze heilige koe.
Maar niet om glanzend nieuw blik maar om ideeën over de manier waarop mensen in de toekomst van A naar B gaan. Bijvoorbeeld: wat kan je straks allemaal in de auto doen als de auto vanzelf rijdt? In het Klokgebouw zijn tijdens de Dutch design Week hun ideeën daarover te bekijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.