Steeds meer leegstaande boerderijen, werkgroep moet verpaupering platteland gaan aanpakken

17 oktober 2014 om 15:12
nl
Er moet snel een landelijke werkgroep worden opgericht om verpaupering op het platteland tegen te gaan. In die werkgroep moeten ZLTO, banken, makelaars en overheid samen om de tafel. AgriTeam Makelaars uit Sint Anthonis trekt daarover aan de bel.
Geschreven door

De leegstand van boerderijen is al groot, maar groeit ieder jaar. "Als we niets doen komen daar per jaar landelijk gezien honderden boerderijen bij", zegt Jelle Hettinga van AgriTeam makelaars, dat gespecialiseerd is in de verkoop van boerderijen.
"De leegstand van boerderijen kan op den duur een veel groter probleem worden dan de leegstand van kantoren."
AsbestLeegstand op het platteland zorgt voor verpaupering en illegale activiteiten. Makelaars, boeren en ZLTO willen al langer dat overheden soepeler met de regels in het buitengebied omgaan.
Zo zouden bestemmingsplannen makkelijker moeten kunnen worden gewijzigd. Banken moeten toeschietelijker zijn en de sloop van stallen waar asbest in is verwerkt moet goedkoper en eenvoudiger. Allemaal met als doel om te zorgen dat voormalig boerenbedrijven een nieuwe functie kunnen krijgen. "Maar er gebeurt niets", aldus Hettinga.
Slechte verkoopcijfersEn dus moet er actie worden ondernomen. Het liefst landelijk. Hettinga heeft een plan geschreven over hoe hij als makelaar vindt dat er moet worden gehandeld. "Overheden, gemeenten, provincie, Rijk, boeren en banken moeten hierin samen optrekken, anders verandert er niets", schrijft hij in zijn brief. "Er is totaal geen samenhang in de aanpak van de verpaupering van het platteland, terwijl het maatschappelijk belang groot is. Het wordt alleen maar erger als we niets doen. Het wordt tijd dat dat eens echt wordt onderkend."
Zijn ervaring is dat slechts twee op de tien verkochte boerenbedrijven een echte boerderij blijft, de rest wordt verkocht met een nieuwe bestemming. Verkopen lukt maar mondjesmaat. Kopers lopen vaak stuk op ingewikkelde procedures bij gemeenten, banken die niet akkoord gaan of een te hoge verkoopprijs.
PensioenVolgens Hettinga zijn steeds meer boeren toe aan hun pensioen en willen de boerderij in het buitengebied verkopen om vervolgens in het dorp dichter bij voorzieningen oud te worden.
"Ook boeren zelf moeten gaan nadenken over hun verkoopprijs, die moet echt marktconform zijn en ongeveer hetzelfde zijn als het gemiddelde van een vrijstaande woning of een tweekapper in het dichtsbijzijnde dorp. De extra's op het erf niet meegerekend."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.