Video

Burgemeester Hans Ubachs van Laarbeek gaat tijdelijk weg, commissie onderzoekt intimidatie

17 oktober 2014 om 15:26
nl
Hans Ubachs treedt voorlopig terug als burgemeester van de gemeente Laarbeek. Een commissie gaat onderzoeken of hij zich de afgelopen tijd terecht geïntimideerd heeft gevoeld. Voor de dagelijkse gang van zaken komt er volgende week een waarnemend burgemeester.
Geschreven door

Commissaris van de Koning Wim van de Donk overlegde vrijdag in Den Bosch met de gemeenteraad van Laarbeek, die het vertrouwen in Ubachs al kwijt was. De commissaris besloot samen met Ubachs dat de burgemeester een stapje terug moet doen.
Vertrouwen wegDe verstoorde verhoudingen binnen de gemeente ontstonden na een geheim rapport over het functioneren van de burgemeester tijdens de vorige bestuursperiode. De gemeenteraad besloot na dit rapport het vertrouwen in de burgemeester op te zeggen.
Hans Ubachs kwam in een lastige positie terecht nadat hij twee keer gelogen had over futiele zaken. Zo loog hij over een knotwilg die hij uit zijn tuin liet halen door de gemeentelijke dienst. Ook kon hij niet naar een afspraak bij de gemeente, later bleek dat hij sinterklaas was gaan spelen in zijn oude woonplaats.
Zware commissieUbachs bood zijn excuses aan over de leugens, maar verklaarde ook dat hij zijn werk niet goed kon doen omdat hij zich geïntimideerd heeft gevoeld. Een onderzoekscommissie gaat nu dus bekijken of dit ook echt het geval is geweest.
De commissie bestaat uit hoogleraar bestuurskunde prof. dr. Pieter Tops, emeritus-hoogleraar criminologie prof. dr. Cyrille Fijnaut en voormalig kamerlid en oud-waarnemend burgemeester van onder meer Bergen op Zoom en Maasdriel, Dick de Cloe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.