Eindhovenaar overleeft zware sneeuwstorm Himalaya: ‘Op laatste moment besloten we in hut te blijven'

17 oktober 2014 om 16:05
nl
Het is volgens de lokale autoriteiten een van de grootste rampen ooit in Nepal. Na een zware sneeuwstorm en lawine in de Himalaya dinsdag werden tientallen doden geteld en nog steeds zijn bijna zeventig bergbeklimmers en -wandelaars vermist. Eindhovenaar Noud van der Bas (35) zat in die storm, maar kan het navertellen.
Geschreven door

Vorige week vertrok Van der Bas naar het Himalayagebergte om daar vier weken lang een trektocht te maken door het majestueuze berglandschap. Het is oktober en hoogseizoen in de bergen van Nepal. Jaarlijks trekken daar meer dan 100.000 toeristen naar toe.
Normaal gesproken is het goed weer, maar nu kreeg het Himalayagebergte te maken met de nasleep van orkaan Hudhud die eerder over India raasde. Die zorgde in Nepal voor veel neerslag en in hoger gelegen gebieden voor extreme sneeuwval. In korte tijd viel bijna een meter sneeuw.
Sneeuwstorm eiste tientallen levensVan der Bas telt nu zijn zegeningen. Hij zou een paar dagen later op precies die plek zijn in het Annapurnagebied waar de zware sneeuwstorm de levens eiste van tientallen mensen. Hij was tijdens de storm op een andere plek, maar heeft het natuurverschijnsel in al zijn hevigheid meegemaakt.
"Op het laatste moment hebben we besloten in de hut te blijven", laat de 35-jarige Eindhovenaar weten in het korte contact dat vanuit Nepal mogelijk is. Het bereik is er minimaal, zeker na de hevige sneeuwval de laatste dagen. "De storm was te hevig en we vertrouwden het niet."
Niet bewust wat er gebeurd wasDoor het slechte weer moest de groep een tijdje in de hut blijven. Daardoor wist Van der Bas ook niet wat er even verderop was gebeurd. "Ik hoor nu pas dat er veel doden zijn gevallen en dat er nog veel mensen worden gemist. Dat is verschrikkelijk. Ik ben erg dankbaar dat ik het er zo vanaf heb gebracht."
De Eindhovense bergwandelaar zet zijn reis voort, maar gaat niet meer het Annapurnagebied in. Misschien dat hij helemaal geen tocht meer onderneemt en terug naar de hoofdstad Kathmandu reist. Van der Bas is zich er maar net bewust van dat hij de grootste ramp in Nepalese geschiedenis heeft overleefd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.