Advocaat Marcel Senders zou drie keer zijn beschoten voor zijn huis in Waalre, DNA-bewijs wankelt

20 oktober 2014 om 08:00 • Aangepast 21 november 2020 om 22:03
nl
Drie mannen stonden maandag terecht voor de beschieting van advocaat Senders in Waalre in februari vorig jaar. Er zou drie keer op de advocaat geschoten zijn, zo werd maandagochtend bekend bij de behandeling van de zaak. Senders zat in zijn auto en kwam met de schrik vrij. Hij raakte lichtgewond door rondvliegend glas.
Profielfoto van
Geschreven door

De drie verdachten waren maandag aanwezig bij de behandeling van de zaak in de rechtbank in Den Bosch. Zij worden verdacht van poging tot moord of medeplichtigheid daaraan. De rechter begon de zaak met een beschrijving van hoe Senders het bewuste moment heeft beleefd. Hij zou voor zijn huis drie keer zijn beschoten. In zijn auto werden geen kogels gevonden, wel inslagen van kogels.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

De mannen werden in november vorig jaar opgepakt op een woonwagenkamp in Mierlo. Van een van de mannen is DNA gevonden op een fiets en een kogelhuls. Het DNA-spoor op de huls is volgens een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) echter niet erg betrouwbaar. Dit zei hij maandagochtend. Het spoor is volgens de deskundige ongeschikt voor vergelijkend onderzoek.
Eerder onderzoek door The Maastricht Forensic Institute (TMFI) naar dit spoor wees wél in de richting van hoofdverdachte in deze zaak, Patrick de J. uit Mierlo. Op de fiets, die vermoedelijk door de schutter is gebruikt, is wel duidelijk DNA van hem gevonden. De hoofdverdachte denkt dat hij erin is geluisd, maar hij weet niet door wie. "Ik heb er absoluut niets mee te maken", zei hij maandagmiddag tegen de rechter.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Brand in kantoor, huis beveiligdEen paar dagen na de aanslag op de advocaat werd er brand gesticht bij zijn kantoor in het centrum van Waalre. De brandstichting bij advocatenkantoor Custos lijkt niets te maken te hebben met de aanslag op Senders zelf.
Het huis van Senders werd in opdracht van justitie bijna een jaar bewaakt. In maart vorig jaar werden bij het huis van Senders beveiligingscamera's geplaatst. In januari van dit jaar werd de beveiliging stopgezet.
Niet onomstredenAdvocaat Marcel Senders, die maandag overigens niet aanwezig was in de rechtbank, is niet onomstreden. In 2012 zat hij een paar dagen in voorarrest op verdenking van valsheid in geschrifte.
Ook heeft Senders zich voor het Hof van Discipline, het hoogste tuchtcollege dat klachten tegen advocaten behandelt, moeten verantwoorden voor valsheid in geschrifte. Hij zou documenten hebben vervalst. Senders werd op zijn vingers getikt, maar mocht zijn beroep blijven uitoefenen. Het kon namelijk niet worden bewezen dat Senders de documenten had vervalst.Begin dit jaar stopte hij toch als advocaat.
Meerdere zittingsdagenDe behandeling van deze zaak staat ook nog gepland op 24 en 31 oktober. De uitspraak volgt waarschijnlijk op 14 november.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.