Minder drukte bij paardenbedevaart Weebosch: ‘Paardensport vergrijst’

19 oktober 2014 om 16:13
nl
Tientallen ruiters en hun paarden zijn zondagmorgen gezegend bij de traditionele paardenbedevaart in Weebosch, bij Bergeijk. Sinds 1933 wordt daar jaarlijks de Sint Gerardus-bedevaart gehouden. Die wordt op zondag afgesloten met de zegening van paard en ruiter.
Geschreven door

Al vroeg in de ochtend komen de eerste ruiters, meestal met paard en wagen, aan in Weebosch. De belangstelling voor de openluchtmis, gevolgd door de zegening, is nog altijd groot, maar wordt wel minder.
Dure hobbyVolgens de aanwezige ruiters komt dat omdat de paardensport vergrijst: “Ik heb vier paarden, ben zelf op leeftijd en heb geen opvolger”, zegt Jan Kennis uit Eersel. Volgens hem heeft de jeugd geen geld voor paarden en is het een dure hobby.
Voor Angela van de Moosdijk uit Hapert is het een familietraditie. “Ik kwam hier al als kind en nu met mijn dochter van veertien. De zegening is goed voor de gezondheid van het paard.” Maar ook zij ziet de belangstelling afnemen door de vergrijzing van de paardensport.
Gods zegen voor ruiter en paardPastoor Luc Buyens geniet zichtbaar als hij met de kwast zwaait. “Gods zegen voor ruiter en paard”, roept hij.
Volgens de pastoor is de zegening goed voor het welzijn van mens en dier. De ruiters die passeren zijn het daar mee eens en moedigen de pastoor aan om vooral flink met de kwast te zwaaien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.