Naar school op een zeilschip: Eindhovense Sam en Merle gaan een half jaar studerend de wereld over

19 oktober 2014 om 22:42
nl
Een half jaar lang de wereld rondreizen en al zeilend je vwo4-lessen volgen. Het klinkt als een ware vakantie, maar volgens studenten Sam Verhouden (15) en Merle van Lier (15) uit Eindhoven moeten we hun avontuur zo absoluut niet zien. Sinds dit weekend zitten ze aan boord van het zeilschip waarmee ze vanaf komende vrijdag de wereld over gaan voor een halfjaar onderwijs op zee.
Geschreven door

Ruim dertig middelbare scholieren laten huis en haard zes maanden achter om veel levenservaring op te doen. Aan boord van een enorm zeilschip krijgen de vwo4-leerlingen gewoon vakken als wiskunde, Nederlands en economie. Het verschil met een middelbare school? De theorie wordt direct in de praktijk gebracht.
Zelfstandig leren worden"Ik hou van zeilen en toen mijn moeder vier jaar geleden een stukje las over School at Sea, was ik om", vertelt Merle. Haar enthousiasme bracht ze ook over op haar klasgenoot van het Stedelijk College in Eindhoven. "Ik wilde ook veel zelfstandiger worden, leren in een grote groep te leven", zegt Sam.
Studerend en zeilend de wereld over reizen is niet voor iedereen weggelegd. Iedere deelnemer moet een bedrag van ruim 20.000 euro neertellen. Maar wie denkt dat de ouders van Merle en Sam dat geld wel even betalen, heeft het mis. "Ik heb appeltaarten gebakken, etentjes verzorgd", aldus Merle. Sam bracht geld binnen door auto's te wassen en sponsoren te zoeken.
Afscheid valt zwaarHet achterlaten van familie en vrienden was voor Merle niet gemakkelijk. "Het afscheid was wel een heftig moment. Ik heb wel even gehuild." Sam doet er heel nuchter over. "De gezellige groep vervangt je familie thuis tijdelijk."
Whatsappen, Facebooken en Snapchatten met het thuisfront is er niet bij voor de leerlingen van School at Sea. Hun telefoontjes zijn op de eerste dag van het project al ingenomen. Wel mogen ze bij het aanleggen in de haven bellen naar huis en één keer in de week een mail sturen.
RondreisDe tocht begint vrijdag in Amsterdam en brengt de studenten onder meer naar de Canarische Eilanden, Kaapverdië, Cuba en Jamaica.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.