Weg naar de bevrijding: de bevrijding van Brabant

20 oktober 2014 om 13:52
nl
Het virtuele verhaal over de bevrijding van Zuid-Nederland van zeventig jaar geleden, is weer een hoofdstuk rijker. Nu is de verdere bevrijding van Brabant aan de beurt.
Geschreven door

Het vijfde hoofdstuk op wegnaardebevrijding.nl beschrijft de bevrijding van Brabant.
Market Garden misluktOperatie Market Garden is mislukt. Op 26 september 1944 weten de geallieerden in elk geval zeker dat ze de Rijn voorlopig nog niet over kunnen en een definitieve aanval op Duitsland nog niet kan plaatsvinden.
In Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeland woedt de slag om de Schelde. En tussen Valkenswaard en Nijmegen hebben de geallieerden al een wig in de Duitse stellingen geslagen.
Resteert de bevrijding van Brabant, want de Duitsers moeten overal in Nederland tot aan de overkant van de Maas worden teruggedrongen, zo redeneren de geallieerden. Dan zijn de haven van Antwerpen en de transportlijnen veilig.
Voorbereiden op offensiefIn een bevrijd Zuid-Nederland kunnen de geallieerden zich bovendien rustig voorbereiden op een offensief richting Duitsland. Maar de bevrijding van Brabant wordt een harde en zware strijd. De Duitsers geven zich niet zomaar gewonnen.
Daarover gaat het nieuwe hoofdstuk van wegnaardebevrijding.nl. Over de strijd in Den Bosch, de aanval op Tilburg en de bijzondere relatie tussen Breda en haar Poolse bevrijders. En voor het eerst stuiten de geallieerde soldaten op een concentratiekamp. Aan Kamp Vught wordt extra aandacht besteed.
Weg naar de bevrijding halverwegeMet het hoofdstuk over de bevrijding van Brabant is wegnaardebevrijding.nl halverwege. Na verhalen over D-day, de strijd in Frankrijk en België, de korte maar hevige strijd in Zuid-Limburg en na Market Garden en de Slag om de Schelde is na hoofdstuk 6 Zuid-Nederland goeddeels bevrijd.
De volgende hoofdstukken zijn in de maak. Zo komen er nog verhalen over de hongerwinter van 1944 en tegelijkertijd het laatste grote Duitse offensief in de Ardennen. Ook worden er nog hoofdstukken toegevoegd over hoe de rest van Oost-Nederland wordt bevrijd. Over Arnhemmers die terugkeren naar hun verwoeste stad en de geallieerde legers zich opmaken voor hun veldtocht door Duitsland, naar Berlijn.
Live op televisieOmroep Brabant besteedt komende zaterdag uitgebreid aandacht aan de Slag om de Schelde en de Slag om Woensdrecht die daar mee te maken had. Van 16.00 uur tot 17.30 is er een rechtstreekse televisie-uitzending uit de binnenstad van Bergen op Zoom.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.