Lek in Maximakanaal bij Berlicum sneller dicht dan verwacht

20 oktober 2014 om 19:02
nl
Het lek in het nieuwe Maximakanaal bij Berlicum is dicht. Dankzij het mooie weer in oktober is het probleem met het weglekkende water sneller opgelost dan gedacht. Het lijkt er op dat het kanaal op tijd open kan voor het scheepvaartverkeer.
Geschreven door

Het lek zat in het nieuwe stuk van het kanaal. Het bleek dat de zandtaluds veel te veel water door lieten.
Het waterpeil zakte over een lengte van 2,5 kilometer drie centimeter per dag. Het sijpelde door de dijken naar het drie meter lager gelegen maaiveld.
Door de dijkenIn het ontwerp van het kanaal werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat 'een hoeveelheid kwelwater' door de dijken van het kanaal zou kunnen komen. Maar dat het deze grote hoeveelheid water zou zijn, was niet verwacht.
De aannemer is klaar met het aanbrengen van de kleilaag in het kanaal. Op dit moment zijn de bouwers bezig met het aanbrengen van de oeverbescherming.
Wilgentenen en stortsteenOver een lengte van 2,5 kilometer (tussen Sluis Hintham en de Beusingsedijk) is het kanaal droog gepompt. Daarna is er een laagje zand van ongeveer zeventig centimeter weggraven. Daarop is de laatste weken een kleilaag aangebracht van een halve meter.
Een bulldozer heeft daarna alles plat gereden om weer een stevig en glad oppervlak te krijgen. Op dat oppervlak is weer een laagje zand van dertig centimeter gelegd. Nu is men buiten bezig om die laag te bekleden met wilgentenen en stortsteen.
Druk met testenHet lek is dus dicht, maar volgens Rijkswaterstaat moet er nog wel hard gewerkt worden. "We zijn ook druk met het testen van de techniek in de sluizen. De uiteindelijke oplevering van het hele project staat gepland voor maart 2015", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.