Temperatuur tikt 30,5 graden aan in Eindhoven, code geel voor Brabant

EINDHOVEN - Brabant dompelt zich vrijdag onder in tropische sferen. Waar het donderdag al warm was met zo’n 27 graden, doet de temperatuur er nu nog een schepje bovenop. Rond halfvijf werd in Eindhoven de hoogste temperatuur in de provincie gemeten: 30,5 graden. In Volkel was het iets koeler: 29,1 graden. Voor vrijdagavond heeft het KNMI een code geel aangekondigd.
Een hitterecord is het niet, want op 12 juni 2006 steeg het kwik in Eindhoven tot 30,6 graden en in Volkel tot 30,8. "Dat gaan we nu waarschijnlijk niet halen", aldus Britta van Gendt van MeteoGroup.

Net geen tropische 30 graden
Op de meeste plaatsen in Brabant is het vrijdag rond de 29 graden. De tropische 30 graden werd in Brabant net niet gehaald, wel in Limburg. Er is volop zon, af en toe trekken wat wolken over, maar dat mag nauwelijks een naam hebben.

Kans op onweer
Er waait een zwakke tot matige wind uit oostelijke richting. In de namiddag kan een lokale onweersbui vallen. Later in de avond en vrijdagnacht neemt de kans op onweersbuien toe. Het blijft wel zwoel, met in de avonduren nog temperaturen rond de 20 graden.

Code geel
Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer. In Brabant geldt code geel. Vanaf het einde van de middag is er kans op onweer, mogelijk met hagel en windstoten. "Lokaal kan er veel neerslag in korte tijd vallen", aldus het KNMI. De eerste buien worden rond vijf uur verwacht.

Tropisch
Vorige week vrijdag was het tropisch warm in Brabant. Volkel verbrak met 33,6 graden een warmterecord. Het warme weer ging toen gepaard met flinke onweersbuien.
Meer over dit onderwerp:
hitte brabant weer knmi