'Levensgevaarlijk': man met gevonden granaat door Landgoed Mattemburgh

BERGEN OP ZOOM - Boswachter Erik de Jonge en een agent betrapten donderdagmiddag een man met een gevonden explosief op Landgoed Mattemburgh. Een wandelaar had gezien dat de man buiten de wandelpaden aan het graven was en waarschuwde de politie.
De boswachter werd ook ingelicht en ging kijken. Daar zagen De Jonge en de agent de man met een metaaldetector en een oud explosief. "Toen hij ons zag, pakte hij het explosief en ging ermee lopen. Levensgevaarlijk voor andere bezoekers in het bos. Het wordt beschouwd als verboden wapenbezit", zo zegt De Jonge.

Duitse helm
De granaat is tijdelijk opgeslagen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komt binnenkort om het projectiel tot ontploffing te brengen. In de auto van de man lagen nog meer spullen die hij in de grond had gevonden, zoals een oude Duitse helm. Alles is in beslag genomen.

De politie handelt het verder af en gaat ook bij de man thuis controleren of hij geen gevaarlijke spullen in huis heeft liggen. De Jonge benadrukt dat mensen de wandelpaden niet mogen verlaten in het natuurgebied. "Zeker niet in het broedseizoen." Explosieven in de grond moet je volgens hem lekker laten liggen. "Dat is het veiligst. Alleen als ze boven de grond uitsteken, wordt de EOD erbij gehaald."Gevaarlijke landmijn in de grond
Vorig jaar werd in hetzelfde bosgebied al een gevaarlijke landmijn gevonden. Op dit deel van de Brabantse Wal is zwaar gevochten in het najaar van 1944. Duitse troepen probeerden tijdens de zogenoemde Slag om Woensdrecht zo lang mogelijk de Canadese opmars te vertragen en de toegangsweg naar Zeeland open te houden.

Aan beide kanten sneuvelden ongeveer duizend militairen. Een echte overwinnaar was er niet, want de Duitsers trokken zich simpelweg terug.