Herfst! Veel regen en windstoten tot 90 kilometer per uur in West-Brabant

21 oktober 2014 om 16:33
nl
Brabant beleeft dinsdag een onstuimige herfstdag. Vanuit het westen heeft de provincie te maken met regen en toenemende wind. De wind trekt dinsdagmiddag flink aan, met windstoten tot maximaal negentig kilometer per uur in West-Brabant.
Geschreven door

Dat leidde dinsdagmiddag in het westen en midden van de provincie tot verschillende omgewaaide bomen, zoals in Dongen en aan de Boomgaard in Bergen op Zoom. In totaal is er door de brandweer in Midden- en Westbrabant zeker veertien keer uitgerukt voor omgewaaide bomen en afgevallen takken.
Bomen vol bladeren weerstaan harde wind nietIn de Grotestraat in Drunen en in Tilburg vielen bomen en afgewaaide takken op auto's. Ook waaide in Tilburg het dak van een woninginrichtingszaak. Voor zover bekend raakte niemand gewond.
Bij het Olympiabad in Waalwijk raakten enkele geparkeerde auto's beschadigd door weggewaaide takken van bomen. De brandweer moest ook uitrijden voor schade in Standdaarbuiten, Klein Zundert  en Terheijden.
Gaslek en takken op de wegIn Rijsbergen en Zundert zijn op veel plaatsen takken van bomen gewaaid die voor overlast voor het verkeer zorgen. Ook zijn enkele bomen omgewaaid.
Aan de Fort Oranjestraat in Rijsbergen is een gasleiding beschadigd door een omgewaaide boom. Hierdoor zitten 12 huishoudens zonder gas. Netbeheerder Enexis heeft enkele uren nodig voor het herstel.
Eerste oprispingen van de herfstIn de rest van Brabant halen windstoten snelheden van zestig tot tachtig kilometer per uur. De temperatuur schommelt rond de dertien graden. Volgens MeteoGroup valt er tussen de vijf en vijftien millimeter regen.
En dus heeft Brabant – en de rest van Nederland – te maken met de eerste serieuze windstoten van dit najaar. Aan de kust was er dinsdag op veel plaatsen zelfs sprake van een echte herfststorm met windkracht 9.
Het meubilair op de binnenplaats van Talent Square in Tilburg werd heen en weer geblazen door de harde wind.[YouTube:body:http://youtu.be/4FDLQ89m-2g]
Gevaarlijke omstandigheden op weg en waterBij de huidige verwachte waterstanden komen buitendijkse gebieden waarschijnlijk blank te staan. Rijkswaterstaat riep campinghouders en boeren op eventuele maatregelen te nemen.
Op de weg moet dinsdagmiddag, maar zeker ook tijdens de avondspits rekening gehouden worden met gevaarlijke omstandigheden. Rijkswaterstaat adviseert ook het scheepvaartverkeer de situatie goed in de gaten te houden vanwege de harde wind en het hoge water.
Ook overlast op het spoorSpoorwegbeheerder ProRail heeft extra storingsploegen paraat. Die moeten spoorbanen zo snel mogelijk vrijmaken als er bomen en takken op vallen. Ook staan wegsleeplocomotieven gereed om treinen meteen weg te halen als ze stranden.
ProRail neemt deze maatregelen, omdat veel bomen nog vol in blad zitten en daardoor de kans bestaat dat takken op het spoor of op de bovenleiding vallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.