Welberger komt belofte aan Canadese bevrijdingsheld na: tienduizenden klaprozen in volle bloei

WELBERG - Tienduizenden klaprozen sieren het straatbeeld aan de Canadezenlaan in Welberg. In het West-Brabantse dorpje waar in de Tweede Wereldoorlog vele doden vielen tijdens de slag om de Schelde staan de rode bloemen sinds kort in volle bloei. Om de Canadezen te eren, maar ook de burgerslachtoffers te gedenken. Initiatiefnemer Angelo Somers hoopt dat vele Brabanders zijn voorbeeld, wat begon als een belofte aan tankcommandant Danny McLeod zullen overnemen.
Toen tankcommandant McLeod jaren geleden een bezoek bracht aan het West-Brabantse dorpje kwam Angelo Somers op het idee om iets terug te doen voor de helden die gevochten hebben tijdens de bloedige veldslag.

“Tijdens een diner stond ik op en beloofde dat er voortaan klaprozen zouden bloeien bij het monument aan de Canadezenlaan, om de helden te eren en de slachtoffers te gedenken”, aldus Somers.

Schilderij
De klaproos staat al jaren bekend als herdenkingsteken voor de slachtoffers die zijn gevallen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Canadese veteranen dragen het vaak als embleem op hun kostuum.

“Eerst probeerde ik bij het monument wat klaprozen te zaaien maar dat lukte niet”, vertelt Angelo Somers. Uiteindelijk besloot hij een stuk landbouwgrond tegenover het monument aan te kopen en is hij met hulp van een bevriende bloemenkweker het grote veld gaan inzaaien.

Het resultaat: tienduizenden klaprozen in volle bloei. “Het is net een schilderij, een levend schilderij, het is zo prachtig. Ik ben hier zo enorm trots op!”

Indrukwekkend
Het immense klaprozenveld grenst aan het bedrijf van bloemenkweker Kees Doggen. “Als ik er ’s morgens voorbij rijd, dan word ik gewoon even stil, elke keer weer.”

Met de veldslag in het achterhoofd maakt het klaprozenveld bij velen diepe indruk. “Het klinkt misschien heel stom, maar als ik naar dat veld kijk dan krijg ik het beeld voor mij wat die Canadezen toen gezien hebben”, vertelt de bloemenkweker.

Ketting door Brabant
Somers hoopt Brabanders te inspireren met zijn bloemenveld. “Het zou prachtig zijn als we de slag om de Schelde klaprozenrood zouden kunnen laten kleuren. Het zijn vaak nog onbekende plekken waar gestreden is voor de vrijheid.”

Op deze manier wil Somers met de inwoners van Welberg het landschap kleuren met klaprozen om op diverse manieren een afdruk achter te laten.

“Bijvoorbeeld op Google Earth, of via sociale media. Zo’n enorm veld met deze bloemen blijft altijd terug komen. We mogen dit gewoon nooit vergeten. Op zoek naar nieuwe manieren van vrijheid vieren: een vrijheidsveld voor ons allemaal.”

Het veld is te bezichtigen aan de Canadezenlaan 1 in Welberg en vrij toegankelijk.