Video

Het zijn ezels: Pieter van de Hoogenband haalt keihard uit naar bestuurders van wereldzwembond Fina

21 oktober 2014 om 20:11 • Aangepast 24 april 2020 om 18:50
nl
Oud olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband beschikt over aanwijzingen dat de zwemfinales op de Olympische Spelen in Rio 2016 worden verplaatst naar 's avond laat. Hij baseert zich op een nog niet openbaar document van de internationale zwembond FINA. Als de bizarre plannen doorgaan, moeten zwemmers zo 'ontregeld' worden dat ze rond middernacht ook optimaal kunnen presteren, in plaats van aan het begin van de avond.
Geschreven door

Anderhalf jaar voor de start van de Olympische Spelen van 2016 heeft Pieter van den Hoogenband Eindhovense wetenschappers op scherp gezet.
In zijn column voor de Telegraaf schrijft hij dat wereldzwembond FINA en het Internationaal Olympisch Comité plannen hebben om de finales van het zwemmen te verplaatsen naar 's avonds laat. Door het tijdverschil kunnen de Amerikanen de finales dan op primetime op tv uitzenden.
Herhaling van Beijing 2008 In 2008 gebeurde er iets soortgelijks. In Beijing werden de finales 's morgens gezwommen om ze op die manier ook op primetime op de Amerikaanse tv te krijgen. In zijn column haalt Van den Hoogenband hard uit naar de bestuurders van de wereldzwembond die het welzijn van de atleten ondergeschikt maakt aan de commercie.
Oproep aan wetenschappersDe oud-zwemmer doet ook een oproep aan wetenschappers om snel van start te gaan met het ontwikkelen van programma's, die de zwemmers zo kunnen 'ontregelen' dat ze 's avonds laat optimaal kunnen presteren.
Van den Hoogenband doet zelfs een persoonlijke oproep aan het adres van lichtdokter Toine Schoutens uit Tilburg die in de sportwereld befaamd is door zijn gegoochel met licht en daardoor sporters kan 'resetten'
ConceptEen woordvoerder van de KNZB kent het verhaal en de ongerustheid van de oud-zwemmer. Officieel wil de bond nog niet reageren omdat de plannen van de FINA en het IOC nog een conceptstatus hebben.
Wetenschappers van het Innosportlab en FluxPlus zijn door Van den Hoogenband persoonlijk op de hoogte gebracht van de plannen van het IOC en zijn al voorzichtig begonnen met het ontwikkelen van een lichtplan voor 2016.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.