Rookverbod in kleine kroegen, lobbyist Jac van Dongen uit Etten-Leur woedend: 'Einde van mijn kroeg'

21 oktober 2014 om 21:39
nl
Vanaf nu mag in geen enkel café meer worden gerookt. Ook niet meer in de kleine kroegen zonder personeel waarvoor tot nu toe een uitzondering werd gemaakt in het rookverbod voor de horeca. Jac van Dongen uit Etten-Leur, lobbyist en kroegeigenaar, is woedend. "Dit is schoftachtig. Deze maatregel kost mij mijn bedrijf."
Geschreven door

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakte de nieuwe maatregel dinsdagavond bekend. "De staatssecretaris draait alle kleine kroegen hiermee de nek om", klaagt Van Dongen, die al maanden in Den Haag protesteert tegen de plannen.
Aanleiding voor het besluit van Van Rijn is de uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober. Die bepaalde dat de huidige uitzondering voor kleine cafés ongeldig is, net zoals eerder het gerechtshof ook al deed.
Belangrijke spreker Van Dongen is een belangrijke spreker namens kleine kroegen in Nederland. Hij heeft al veel zittingen in Den Haag bezocht rondom het geruchtmakende onderwerp. Vorige week gaf hij nog een toespraak op het Museumplein in Amsterdam.[YouTube:body:http://youtu.be/y4qI2pwos10]
Per direct gehandhaafdHet verbod zal per direct worden gehandhaafd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als de kroegbazen die onder de uitzondering vanaf nu de fout ingaan, krijgen ze de eerste keer een waarschuwing als dit voor 1 januari gebeurt.
Bij een herhaalde overtreding volgt meteen een boete van 600 euro. "Ik loop door deze belachelijke maatregel maar liefst 200.000 euro mis. Ik kan mijn zaak wel opdoeken", betreurt Van Dongen.
Op 1 januari 2015 zou het rookverbod sowieso voor alle cafés gaan gelden, omdat de politiek daar op aanstuurde. Omdat de Eerste Kamer dat totaalverbod voor de hele horeca nog moet bekrachtigen, mocht er tot nu toe nog wel gerookt worden in de kleine cafés. De staatssecretaris trekt het totale verbod nu met de uitspraak in zijn hand enkele maanden naar voren. [Tweet:body:https://twitter.com/CorineGLD/status/484221511730229248]
Uitzondering kleine kroegenDe uitzondering voor kleine kroegen werd in 2010 ingevoerd door minister Edith Schippers (Volksgezondheid). In de eenmanszaakjes hoefde geen personeel beschermd te worden tegen de schadelijke effecten van meeroken, was de gedachte.
Daarna volgden enkele rechtszaken. Van Rijn wilde een uitspraak van de hoogste rechterlijke instantie om een einde te maken aan alle juridische discussies.[Tweet:body:https://twitter.com/Jongderik/status/524619136983633920]
'Nog eerst door Eerste Kamer'Stichting Rokers Belangen (SRB) is verrast door het besluit van de staatssecretaris. "Ik denk dat het voorstel toch echt eerst nog door de Eerste Kamer moet'', aldus een woordvoerder.
"Als die het totaalverbod niet bekrachtigt, zal Van Rijn zijn huiswerk opnieuw moeten doen.'' De stichting vindt het bijzonder dat de staatssecretaris op deze manier met de uitspraak van de Hoge Raad omgaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.