Carnavalsoptocht Goirle staat op de tocht, gemeente moet bouwers op straat zetten: ‘Dit kan niet’

21 oktober 2014 om 23:43
nl
Ze staan met de rug tegen de muur. Vijf bouwgroepen die in de bouwhal aan de Kerkstraat in Goirle werken aan praalwagens voor de carnavalsoptocht, komen op straat te staan. Het bestuur van Stichting Karnaval Ballefruttersgat luidt de noodklok. “Als dit doorgaat, heeft de optocht geen bestaansrecht meer", betreurt voorzitter Emiel van Erven.
Geschreven door

Wethouder Van der Put van de gemeente kwam deze week met slecht nieuws: de bouwgroepen moeten per direct de bouwhal verlaten.
De hal is in eigendom van woonstichting Leystromen, die de ruimte ter beschikking stelde aan de gemeente die op haar beurt de carnavalsstichting van de hal gebruik liet maken.
'Vreselijk voor alle bouwers'De woonstichting heeft echter besloten de ruimte niet langer meer ter beschikking te stellen. “En dat is vreselijk voor alle bouwers en betrokkenen bij de carnavalsoptocht. In deze bouwhal worden vijf van de zes praalwagens gemaakt”, legt Van Erven uit.
De voorzitter hoopt dat de gemeente de carnavalsoptocht gaat redden van de ondergang. Als de gemeente de verzekeringskosten voor de bouwhal tot en met carnaval 2015 op zich neemt, kan de stichting tot dan blijven zitten. "Want wij kunnen een nieuwe ruimte niet bekostigen."
'Dit kan gewoon niet'Op dit moment kunnen de bouwers de praalwagens nergens kwijt, waardoor ze de werkzaamheden stop moesten zetten. Al geruime tijd dreigt het verliezen van de bouwhal, maar de stichting hield met deze ontwikkeling nooit rekening. “Dit kan gewoon niet. We weten ook nog helemaal niets over een alternatieve ruimte."
Woensdagavond organiseert de Stichting Karnaval Ballefruttersgat een bijeenkomst in de bouwhal voor de bouwgroepen en de politieke partijen. De stichting gaat ervan uit dat de afgevaardigden van de politieke partijen hierbij aanwezig zullen zijn.
Tekort aan bouwruimtesDe stichting heeft de bouwhal sinds 2010 tot haar beschikking. Dit heeft volgens Van Erven een enorme impact gehad op de kwaliteit van de wagens.
“Doordat de bouwgroepen in één ruimte gingen werken konden ze veel van elkaar leren. De bouwhal was dat jaar onze enige redding, omdat er in Goirle een prangend tekort was aan ruimtes om te bouwen. Dat is helaas nog steeds zo.”
Reactie woonstichting Leystromen Woonstichting Leystromen laat in een reactie weten dat de bouwclub het pand uit moet omdat ze de brandveiligheid in gevaar brengen met hun werkzaamheden. Zo worden wagens gelast en dat zorgt voor een verhoogd risico.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.