Ruzie tussen bewoners en gemeente Boxtel voorbij: vijf inwoners blijven eigenaar stuk grond

22 oktober 2014 om 21:26
nl
Achttien huishoudens in de wijk Selissen in Boxtel moeten het stuk grond tussen de weg en hun voortuin dat ze privé gebruiken, teruggeven aan de gemeente. Dat besliste de rechtbank in Den Bosch woensdag. Al jarenlang zijn de gemeente Boxtel en 23 huishoudens in een strijd verwikkeld om stukken grond. Volgens de gemeente maken de bewoners illegaal gebruik van de berm.
Geschreven door

Vijf bewoners aan de Nimrodlaan, Hubertusring en Dianabos blijven eigenaar van het stuk grond. Woensdagavond waren de strijdende bewoners zelf nog niet ingelicht. '''Ik weet nog niet wie nu wel en wie nu niet de groenstrook mag behouden. Maar dat getal lijkt me in eerste instantie best weinig'', vertelt Jerôme van Helvoort die de belangen behartigt van de strijdende bewoners. ''Maar voor die vijf ben ik in ieder geval heel blij.''
Flinke ruzieDe bewoners die ongelijk hebben gekregen moeten de berm voor 1 januari ontruimen. Veel bewoners namen de stukken grond al tientallen jaren in gebruik en sierden ze op met eigen struiken, bomen en opritten. Volgens de gemeente Boxtel ten onrechte, met een flinke ruzie tot gevolg.
De gemeente wilde dat de bewoners haar toestemming gaf om onder meer de riolering te vernieuwen. Daar gingen zij niet mee akkoord, zij beschouwden de ‘groenstrook’ na al die jaren als hun eigendom.
Hekwerk rond groenstrookIn een uitzending van Onder Ons van vorig jaar deden enkele bewoners en wethouder Willie van den Langenberg hun verhaal. De wethouder vertelde dat de gemeente na al die jaren de rechtmatige eigenaar was van de stukken grond.
Om eigenaar te blijven van de groenstrook, moesten de bewoners aan de rechter laten zien dat zij meer dan twintig jaar onafgebroken van de grond gebruikmaakten, zonder dat de gemeente ooit bezwaar had gemaakt. Bewoners die een haag of hekwerk rondom de berm hadden geplaatst, maakten meer kans om eigenaar te blijven.
Rechter op bezoekDe rechter nam vorig jaar een kijkje in de wijk. In vijf gevallen kwam hij tot de conclusie dat aan alle eisen van de verjaring was voldaan. Daarom oordeelde hij dat het eigendom van de groenstrook was overgegaan op de bewoners.
Het is nog niet bekend of de andere inwoners in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. Gemeenten lopen door het 'inpikken' van grond veel geld mis. De laatste jaren pakken steeds meer gemeenten dit onterechte gebruik van gemeentegrond aan, onder meer in Vught en Cuijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.