‘Grote investering nodig’ voor in de lucht houden van reactoren kerncentrale Doel

23 oktober 2014 om 02:50
nl
De reactoren 1 en 2 van kerncentrale Doel in België nog tien jaar in de lucht houden is technisch mogelijk, maar vergt wel een grote investering. Dat zegt Nele Scheerlinck, woordvoerder van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).
Geschreven door

De twee reactoren, die vlakbij de Brabantse grens staan, zijn veertig jaar oud en zouden volgend jaar worden gesloten. De nieuwe Belgische regering overweegt terug te komen op dat besluit. Die wil bekijken of ze nog tien jaar open kunnen blijven, omdat in België een stroomtekort in de wintermaanden dreigt. De reactoren 3 en 4 van Doel liggen stil, respectievelijk door problemen met haarscheurtjes in het reactorvat en vermoedelijke sabotage.
'Complexe materie'Volgens Scheerlinck staat vast dat zeker reactor 3 nog geruime tijd buiten gebruik blijft. Een reactor van de kerncentrale in het Waalse Tihange kampt met hetzelfde probleem. "Het onderzoek is in volle gang, maar is een zeer complexe materie."De Belgische regering gaat samen met de controlerende instantie FANC onderzoeken of de reactoren 1 en 2 van Doel tot 2025 open kunnen blijven. In dat jaar sluit kerncentrale Doel, zo is nog steeds de bedoeling.
Naar aanleiding van de kernramp in het Japanse Fukoshima hebben de reactoren 1 en 2 een zogeheten stresstest ondergaan. Daarbij zijn gebreken aan het licht gekomen. Energiebedrijf Electrabel heeft vervolgens verschillende aanpassingen gedaan, maar niet alle aanbevelingen zijn overgenomen. Met goedkeuring van FANC. "Het is niet zinvol er grote investeringen te plegen als ze twee maanden later worden gesloten", zegt Scheerlinck.
'Verouderd'Dat ligt volgens haar heel anders als ze nog tien jaar moeten doordraaien. "In dat geval zal er voor miljoenen euro's moeten worden geïnvesteerd, met name in zaken op technisch gebied. Bepaalde onderdelen zijn verouderd en moeten worden vervangen."
Pas als dat gebeurt, gaat FANC akkoord met het openhouden van de twee reactoren. Volgens Scheerlinck is er ieder geval een wetswijziging nodig. "Want eerder is besloten dat ze volgend jaar zouden dichtgaan."
Rol WoensdrechtDe Woensdrechtse milieuvereniging Benegora volgt de ontwikkelingen rond kerncentrale met argusogen. De vereniging roept minister Henk Kamp op nadrukkelijk met de Belgen mee te kijken en meer openheid te eisen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.