Video

Brabantse designers Van Eijk en Van der Lubbe bedenken voor Volvo de auto van de toekomst

23 oktober 2014 om 14:17
nl
Autofabriek Volvo heeft zelf natuurlijk een flinke groep ontwerpers in dienst. Maar voor een frisse blik op de toekomst kwam de autofabrikant begin dit jaar maar het Geldropse duo Miriam van der Lubbe en Niels van Eijk. 'Waar gaat het de komende jaren heen met de auto?' was de vraag waar de twee zich over moesten buigen. Tijdens de Dutch Design Week staat hun eerste antwoord in het Eindhovense Klokgebouw.
Geschreven door

'Een vervoermiddel en sommigen hebben wat meer comfort dan anderen'. Dat was hoe Miriam Van der Lubbe in februari nog over auto's dacht. Geen echte petrolhead dus. Maar dat is in de afgelopen maanden wel veranderd. "Het is echt heel spannend wat er op autogebied allemaal aan het veranderen is."
TentOp de Dutch Design Week valt-ie meteen op. In eerste instantie lijkt het nog het meest op een tent: een van stof opgetrokken ding met een flap als entree. Maar het is precies de buitenkant, schil van een Volvo XC60; en alles wat zich op dit moment nog ín die schil bevindt, komt in de komende jaren in aanmerking voor een radicale make-over. De binnenkant van auto's zal er over vijftien totaal anders uitzien dan nu, is de overtuiging van de Brabantse ontwerpers.
Het heeft allemaal te maken met 'autonoom rijden'. Nieuwe technieken maken auto's snel zelfsturend. Sensoren en computers zorgen ervoor dat de auto zelf van A naar B rijdt. En veiliger dan dat nu gebeurt met feilbare mensen achter het stuur. Van der Lubbe is ervan overtuigd dat de belemmeringen op dit moment vooral juridisch zijn. "Technisch kan er al een heleboel maar in de wet staat nu eenmaal dat een auto een bestuurder moet hebben."
Tijd overAls een auto straks zelf rijdt, houdt de bestuurder tijd over. De uren die een rit nu kost, kan hij voor iets anders gebruiken. Maar het betekent ook dat het interieur voor de auto anders kan; de ontwerpen van nu worden bepaald door het feit dat er iemand op een stoel achter het stuur met zicht op de weg de auto onder controle moet houden. Zonder die noodzaak heeft een ontwerper opeens een zee van mogelijkheden.
In het model op de Dutch Design Week verandert Van der Lubbe de wagen daarom in een soort caravan. Er is ruimte om te liggen, ze bedacht een tafeltje met een kookplaat en een groepje stoelen voor mensen die samen willen kletsen. Het is een eerste gedachte die inmiddels bij Volvo is gepresenteerd, waarschijnlijk gaan de autofabrikant en de Geldropse ontwerpers samen verder aan de slag.
Passagier van een computerEen van de dingen waar ze dan nog over na wil denken, is het plezier dat chauffeurs nu aan autorijden ontlenen. Dat een zelfsturende auto veilig is, is tot daar aan toe maar er zijn nu eenmaal mensen die het leuk vinden om te sturen en te schakelen. Niet iedereen voelt zich lekker als de passagier van een computer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.