Rottweiler Diesel uit Son en Breugel hoeft niet afgemaakt te worden, maar mag niet naar huis

23 oktober 2014 om 15:43 • Aangepast 24 april 2020 om 18:54
nl
Rottweiler Diesel uit Son en Breugel zal niet worden afgemaakt. Ook hoeft eigenaar Frans Meijer niet op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Diesel blijft in een speciale opvang. Dat besliste de rechtbank in Den Bosch donderdag.
Geschreven door

Burgemeester Hans Gaillard van Son en Breugel liet de hond een jaar geleden in beslag nemen omdat het dier een paar keer andere honden had gebeten. In januari besloot de burgemeester dat de hond moest worden afgemaakt.
Meijer kon dat voorkomen door de rottweiler over te dragen aan een kennis in Hongarije of door een geschikte plek te vinden buiten Son en Breugel. Hij zou dan wel moeten aantonen dat de hond geen gevaar oplevert voor mens en dier. De eigenaar maakte bezwaar tegen dit besluit, maar de burgemeester wees dit af.
Burgemeester niet bevoegdDe rechtbank vindt dat de burgemeester niet bevoegd is om dit besluit te nemen. Er moet in de eerste plaats sprake zijn van een urgente situatie waarin onmiddellijk ingrijpen is vereist. De burgemeester heeft tijdens de zitting niet kunnen onderbouwen waarom dat het geval zou zijn. De hond zit namelijk sinds september 2013 in een speciale opvang voor agressieve honden.
Ook verklaarde de burgemeester geen andere oplossing te hebben voor de situatie. Volgens de rechtbank is dat  geen reden om een dergelijke beslissing te nemen. De hond zal dus niet worden afgemaakt, maar mag ook niet terug naar zijn baasje.
Hoger beroepEigenaar Frans Meijer wil via hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State afdwingen dat Diesel weer bij hem in huis mag komen. Die zaak loopt nog. Hij is opgelucht dat zijn hond niet hoeft worden afgemaakt en gaat door met zijn strijd totdat Diesel terug bij hem in huis is.
"Al kost het m'n huis", vertelt Meijer. De eigenaar denkt dat er twee honden door elkaar zijn gehaald in deze zaak. Voor Meijer is de zaak rondom het inslapen nu afgesloten, maar hij is nog niet klaar. "Mijn volgende stap is om te bewijzen dat er fouten zijn gemaakt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.