'Gestolen vogels uit Land van Cuijk worden verkocht in Dubai' - Omroep Brabant
Video

'Gestolen vogels uit Land van Cuijk worden verkocht in Dubai'

23 oktober 2014 om 16:47
nl
Vogelliefhebbers in het Land van Cuijk zijn zwaar getroffen door de diefstal van tientallen vogels. De afgelopen weken zijn uit volières in Wilbertoord, Oploo en Wanroij in totaal bijna honderd vogels gestolen. "Ze zijn bijna zeker meteen de grens over gegaan," zegt Piet van der Zanden van vogelvereniging Kle-Za-Tro in Sint Anthonis. Hij denkt dat de vogels verkocht zijn aan liefhebbers in de Verenigde Arabische Emiraten. "Daar betalen ze er veel geld voor."
Geschreven door

Omdat de gestolen vogels geringd zijn wil niemand in Nederland ze hebben, meent Piet van der Zanden. "Elke ring heeft een uniek nummer van de kweker en daarmee zijn ze bij verkoop in Nederland goed op te sporen."
Daarom is hij er van overtuigd dat de vogels meteen de grens over zijn gegaan. Sterker nog: ze blijven zelfs niet in Europa denkt Van der Zanden. "In landen als de Verenigde Arabische Emiraten hebben ze nog niet de kennis over het kweken van deze vogels die wij wel hebben, maar ze willen ze wel graag hebben. Ze hebben er veel geld voor over,"  
Advies: beveilig de kooi met licht en geluidOmdat de diefstal altijd 's nachts gebeurt, is het volgens Piet van der Zanden verstandig om de vogelkooien te voorzien van lampen die reageren op beweging. "Daar zou je ook nog geluid aan toe kunnen voegen, want dieven hebben een grote hekel aan licht en geluid." Zijn advies is ook om altijd aangifte te doen van de diefstal, zodat de politie in ieder geval op de hoogte is.
Begin september sloegen vogeldieven al toe in de regio Helmond-Deurne. Net als in het Land van Cuijk werden ook hier vooral putters en kleurkanaries gestolen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.